Prezența reprezentanților Băncii Centrale Europene la reuniunile board-urilor băncilor riscă să transforme aceste reuniuni în evenimente puse în scenă, ceea ce le-ar face practic inutile, a declarat marți președintele băncii franceze Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, transmite Bloomberg.
"Există riscul să ne îndreptăm spre o piesă de teatru, în cadrul căreia oamenii au un scenariu pe care îl citesc", a spus Lorenzo Bini Smaghi la o conferință organizată la Frankfurt. Motivația avansată de BCE pentru această prezență, anume aceea de a analiza comportamentul directorilor, este similară cu cea a "prezenței psihologilor în cameră", a precizat președintele Societe Generale, adăugând că o astfel de mișcare ar putea afecta interacțiunile normale între ceilalți participanți la reuniunile board-urilor.
Comentariile publice ale lui Lorenzo Bini Smaghi sunt o reluare a criticilor pe care le-a adresat BCE într-o scrisoare privată trimisă în urmă cu aproape un an. Atunci, Lorenzo Bini Smaghi a susținut că practica autorităților de supervizare de a participa la reuniunile board-urilor băncilor este una intruzivă și care aduce puține beneficii, scrie Agerpres.
Bini Smaghi, fost oficial la BCE, a făcut aceste comentarii la o conferință la care a participat și membrul comitetului executiv al BCE, Frank Elderson. Acesta a respins criticile lui Bini Smaghi spunând că există o "neînțelegere" cu privire la motivul pentru care reprezentanții BCE participă la reuniunile board-urilor. Nu este vorba de a-i monitoriza pe participanți sau a influența deciziile board-urilor ci mai degrabă de a evalua capacitatea organismelor responsabile de guvernanță de a contesta echipa managerială. "Deși este sarcina băncilor să își definească cultura și valorile lor, este rolul supervizorului să evalueze dacă această cultură este în linie cu o asumare prudentă de riscuri", a spus Elderson.
Bini Smaghi a menționat că board-urile băncilor sunt deja evaluate în mod regulat de firme externe de consultanță. Potrivit președintelui Societe Generale, un accent mai mare pe capacitatea consiliului director de a contesta echipa managerială ar putea duce la o escaladare a confruntărilor la reuniuni și chiar ar crea riscul plecării managerilor.
Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 117.000 de angajați în 66 de țări și 25 de milioane de clienți la nivel mondial în cele trei activități-cheie ale sale: retail banking în Franța, retail banking internațional, asigurări și servicii financiare, servicii bancare globale și soluții pentru investitori.
În România, BRD - Groupe Societe Generale operează o rețea de 441 de unități și este cea de-a treia mare bancă de pe piața locală.