Acțiunile europene au încheiat ultima ședință din august în teritoriu negativ, ștergând câștigurile din prima jumătate a tranzacțiilor, după ce companiile din energie și minerit au trecut pe pierdere, în contextul prăbușirii cotațiilor petrolului.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,35%, după ce anterior s-a apreciat cu până la 0,4%, susținut de titlurile bancare. La nivelul lunii august, indicele a consemnat un avans de 0,5%.
Evoluția pozitivă din prima parte a sesiunii de astăzi a fost anulată de datele privind situația stocurilor de țiței din SUA. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a raportat o creștere a stocurilor de 2,3 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 29 august, mult peste avansul de 600.000 barili anticipat de analiștii chestionați de S&P Global Platts, potrivit MarketWatch. În săptămâna anterioară, stocurile de țiței s-au majorat cu 2,5 milioane de barili.
CITEȘTE ȘI Alpha Bank a trecut pe profit în România după primul semestru, cu un câștig înainte de taxe de 6,3 mil. euroCotațiile “aurului negru” au coborât abrupt în urma informațiilor și au atins cele mai scăzute valori din ultimele trei săptămâni. În jurul orei 19:40, petrolul Brent se tranzacționa la 47 dolari/baril, în coborâre cu 2,8% față de închiderea de marți, în timp ce barilul de WTI era în scădere cu aproape 3,4%, la 44,76 dolari.
Acțiunile BP s-au depreciat cu 1,3%, cele ale Royal Dutch Shell cu 1,8%, în timp ce titlurile companiilor din minerit BHP Billiton și Fresnillo au scăzut cu 4,9%, respectiv 5%.
De cealaltă parte, acțiunile Deutsche Bank și Commerzbank s-au apreciat cu 2,7%, respectiv 3,4%, în urma informațiilor din presă potrivit cărora cele două bănci germane au discutat o eventuală fuziune. Șeful Deutsche Bank, John Cryan, a infirmat ulterior informația, spunând că o fuziune este exclusă, în condițiile în care cel mai mare creditor din Germania încearcă să devină “mai mic și mai simplu”.
Tot în sectorul bancar, titlurile Alpha Bank au crescut cu aproape 9,6%, după ce grupul elen a anunțat că și-a redus pierderile la 18,9 milioane de euro în primul semestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1,25 miliarde euro în perioada similară din 2015, pe fondul restrângerii provizioanelor și al creșterii veniturilor din dobânzi. Titlurile Eurobank Ergasias și cele al Piraeus Bank au urcat cu 17,3%, respectiv 15%, imprimând o creștere de 2,3% la nivelul indicelui ASE, al bursei de la Atena.
Pe alte piețe, indicele CAC 40 (Paris) a scăzut cu 0,4%, FTSE 100 (Frankfurt) cu 0,6%, în timp ce FTSE MIB (Milan) și IBEX 35 (Madrid) au urcat cu 0,3% și, respectiv, 0,4%.