Pe fondul unei activități de tranzacționare mult sub media perioadei în piața reglementată, bursa românească a traversat o zi corectivă, deprecierea de aproape 1,4% căzând în sarcina acțiunilor Fondul Proprietatea, OMV Petrom, MedLife și Transgaz, ultimele având o corecție după data de înregistrare ce permite încasarea dividendelor.
După avansul consistent al cotațiilor care a dus indicii principali ai Bursei de Valori București pe noi maxime, săptămâna a debutat cu o sesiune nu în sensul acestei secvențe, ci una de corecții importante. Declinul de 3,32%, până la prețul de 1,0200 lei/acțiune, al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), pe tranzacții de 6,09 milioane lei, a cântărit mult în deprecierea consemnată de piață.
Este o ajustare care vine în contextul în care în această dimineață societatea a anunțat că a depus la supraveghetorul ASF spre avizare prospectul unei oferte de răscumpărare pentru 150 milioane din acțiunile proprii, iar aparent reacția investitorilor este de dezamăgire față de volumul operațiunii. Societatea are aprobate pentru răscumpărare pachete însumând peste 600 milioane de acțiuni.
CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor CiurezuNici contextul extern nu a favorizat piața. Într-un context încă incert care a favorizat și o întărire a francului elvețian, bursele europene au avut o sesiune neconcludentă, cu închideri divergente la nivelul indicilor, așa cum este evidențiat de tabloul Bloomberg: -0,33% indicele Euro Stoxx 50, +0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,53% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,99% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,22% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,26% pentru indicele indicele PX de la Praga.
La BVB, un impuls negativ a venit dinspre piața petrolului. Neconfirmarea raliului de la finalul săptămânii trecute pentru cotația țițeiului de tip Brent care a pierdut peste un dolar/baril s-a suprapus cu deprecierea cu 2,90% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3845 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat schimburi de aproape 946.000 de lei. Este un recul care și-a spus cuvântul asupra indicilor principali, unde titlurile celei mai improtante companii petroliere românești au reprezentativitate.
Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,31%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 1,38%, până la nivelul de 8.625,92 de puncte. Din punct de vedere tehnic, ședința de astăzi nu are o semnificație specială. Deși lumânarea japoneză aferentă este destul de lungă, totuși piața rămâne, până la o confirmare contrară, pe un elan pozitiv, cu o secvență coerentă de maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow și cu mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci aflate în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Aura pozitivă a pieței s-a văzut, totuși, în sesiunea de astăzi, când titlurile cele mai lichide, cele ale Băncii Transilvania (TLV), care adunat tranzacții de 6,33 milioane lei, au crescut cu 0,63%, până la un nou maxim al acestui an, de 2,3800 lei/acțiune. De asemenea, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,32%, până la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,76 milioane lei.
Tot ca la carte pentru un trend de creștere, sesiunea de corecții are volume în scădere. Într-adevăr, rulajul de 48,14 milioane lei (10,19 milioane euro) a fost mult sub media acestui început de vară. Ar fi fost încă și mai mic fără activitatea de tranzacționare din piața deal. Pe acest segment au fost schimbate 1,91% din acțiunile furnizorului de servicii medicale MedLife (M). Efectuat la prețul de 32,50 lei/acțiune, cu 4,41% sub referință, schimbul s-a ridicat la 13,77 milioane lei. Închiderea a fost pe același nivel și în piața reglementată și dă companiei o valoare de piață de 719,71 milioane lei (152,40 milioane euro).
Evoluție parabolică a acțiunilor Bittnet Systems, zi „roșie” pentru segmentul de energie și maxime pentru titlurile Purcari
Capitalizarea bursieră este ceva care a atras atenția investitorilor. Utilizatori ai forumului bursier agf.ro se arătau nedumeriți de nivelul de 186,69 milioane lei (39,53 milioane euro) la care a ajuns Bittnet Systems (BNET) ale cărei titluri au crescut și astăzi cu 11,55%, până la prețul de 3,38 lei/acțiune, într-o evoluție parabolică a cotației la începutul acestei luni, specifică de regulă maniilor speculative. Compania din domeniul IT listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO în primăvara anului 2015 a ajuns astăzi la a 4-a lichiditate a pieței, cumulând schimburi de 1,81 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”Pe piața reglementată, chiar și dincolo de deprecierea titlurilor OMV Petrom, sectorul energetic a fost în suferință, cu un declin de 0,44% a titlurilor Electrica (EL), până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 985.000 de lei și o corecție de 0,78% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 31,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,32 milioane lei. Pe titlurile producătorului de gaze naturale, într-o zi în care în piață s-a propagat știrea ieftinirii acestora, s-a efectuat și o tranzacție de tip deal în valoare de 2,31 milioane lei.
Ajustarea ex-dividend cu 5,01%, până la prețul de 350,50 lei/acțiune a titlurilor Transgaz (TGN), pe fondul unor schimburi de 1,41 milioane lei a tras în jos și indicele energetic BET-NG, care a subperformat pieței, cu un recul de 1,97%. Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, a coborât cu 1,31%, până la nivelul de 38.191,35 puncte, mulțumită unei evoluții pozitive a titlurilor SIF, care a compensat parțial șocul înregistrat de acțiunile Fondul Proprietatea.
Tranzacții de aproximativ 730.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile producătorului basarabean de vinuri Purcari Wineries (WINE), care au crescut cu 0,84%, până la prețul de 24,00 lei/acțiune, echivalent cu nivelul maxim atins de acest simbol într-un an și jumătate de prezență în ring. Compania a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat acțiuni proprii în valoare de aproape 220.000 de lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.