Volumele revin pe bursa românească într-o zi de corecții agresive. Au fost străinii la vânzare

Volumele revin pe bursa românească într-o zi de corecții agresive. Au fost străinii la vânzare

Sursa foto: Goir / dreamstime,com

scris 31 oct 2019

Indicii principali de la BVB au pierdut 1,3% într-o zi marcată de vânzări ceva mai puternice. Tranzacții importante au fost intermediate de Deutsche Bank, HSBC și Jeffries, de regulă mai puțin active pe bursa românească, ceea ce trădează prezența nerezidenților. „A fost o ședință dominată de investitorii străini”, spune un broker.

Bursa a atacat la acest final de lună noi maxime post-criză, însă convingerea redusă investitorilor era trădată de volumele mici. Acum, activitatea de tranzacționare s-a animat însă într-o sesiune negativă unde aparent jocurile au fost făcute de investitorii străini. Trebuie să ne întoarcem în timp pe 2 octombrie pentru a avea un declin al pieței de amplitudine simlară, în timp ce în numai 8 sesiuni din an au fost deprecieri mai mari, incluzând aici și primele zile din an, dominate de emoția negativă stârnită de așa-numita „taxă pe lăcomie”.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordine de vânzare venite în ultimele minute ale sesiunii pe emitenți importanți au adâncit declinul. Investitori au aruncat cu pachete de 2,85 milioane acțiuni Banca Transilvania (TLV) și peste 120.000 de acțiuni BRD Groupe Société Générale (BRD), chiar înainte de închidere, influențând întreaga piață.

Acțiunile Ubisoft, cel mai mare jucător din industria românească de dezvoltare de jocuri video - la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani și jumătate. Declin de aproape 30% pe bursă CITEȘTE ȘI Acțiunile Ubisoft, cel mai mare jucător din industria românească de dezvoltare de jocuri video - la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani și jumătate. Declin de aproape 30% pe bursă

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,32%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,33%, până la nivelul de 9.518,89 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent încă este în picioare în măsura în care cotația este deasupra ultimului minim relativ, păstrând intactă secvența de creștere conform teoriei lui Dow, însă, pe de altă parte, semnal negativ, indicele a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele revin pe bursa românească într-o zi de corecții agresive. Au fost străinii la vânzare

Dacă ziua a fost negativă din punctul de vedere al mișcării cotațiilor, în schimb volumele au avut o revenire importantă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 54,36 milioane lei (11,42 milioane euro), concentrat pe 82,10% pe primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni, probabil deloc întâmplător aceleași cu cele incluse de agenția FTSE Russell în cadrul indicelui său All Cap începând din luna septembrie a anului viitor.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o corecție severă, de 1,87%, până la prețul de 36,70 lei/acțiune, pe transferuri de 19,82 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania s-au depreciat, de asemenea, destul de agresiv, cu 2,46%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 15,64 milioane lei. Aproape jumătate dintre acestea, respectiv schimburi de 7,30 milioane lei, sunt raportate în platforma Bloomberg de Deutsche Bank.

În general, brokerii străini arată că s-au activat în această zi. „A fost o ședință dominată de investitorii străini”, a declarat pentru Profit.ro un senior broker, adăugând că acest lucru poate fi pus în legătură și cu finalul de lună, când de regulă fonduri de investiții nerezidente reașează portofoliile. El semnalează că au fost intermediari externi care nu apar în fiecare zi în raportările din terminal.

Într-adevăr, spre exemplu, HSBC raportează tranzacții cu acțiuni Electrica (EL), Romgaz, Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Banca Transilvania, OMV Petrom (SNP) și BRD Groupe Société Générale. Ultimele titluri au adunat schimburi însumând 4,43 milioane lei în piața reglementată unde au închis la prețul de 14,20 lei/acțiune, cu 0,56% sub referință, iar la același nivel s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, în valoare de 4,74 milioane lei.

Temperatura „boom”-ului din construcții: TeraPlast Bistrița, creștere cu peste 50% a profitului la 9 luni, cele mai bune rezultate din istoria grupului CITEȘTE ȘI Temperatura „boom”-ului din construcții: TeraPlast Bistrița, creștere cu peste 50% a profitului la 9 luni, cele mai bune rezultate din istoria grupului

Performere în acest an, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul de 0,97%, până la prețul de 14,32 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,37 milioane lei. La același capitol energetic, al cărui indice BET-NG a avut un declin de 1,31%, în linie cu media pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,64%, până la prețul de 0,4210 lei/acțiune. Compania a raportat ieri un profit net la 9 luni de 2,8 miliarde lei, în creștere cu 3% față de perioada similară a anului trecut, dar dezamăgirea investitorilor este legată de frânarea puternică de la T3 în ceea ce privește profitabilitatea.

Nici din piețele internaționale ale petrolului, vântul nu a suflat pozitiv. Cotația țițeiului de tip Brent a coborât la Londra sub reperul de 60,00 dolari/baril. Aversiunea la risc a fost ridicată într-un context în care oficiali chinezi preluați de Bloomberg ar fi afirmat că se îndoiesc de faptul că o înțelegere comercială poate fi încheiată atât timp cât la putere în SUA este președintele Donald Trump. Înaintarea demersurilor în Congresul dominat de opoziția democrată pentru suspendarea acestuia, a antrenat un nou val de vânzări către jumătatea sesiunii de la New York.

Șocul s-a transmis și către Europa: -0,44% indicele Euro Stoxx 50, -1,12% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,34% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,49% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,49% atât pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,04% pentru indicele PX de la Praga.

Insensibilă altădată la șocurile externe, bursa românească a reacționat la acest moment. „Ne-am aliniat într-un fel sau altul astăzi pentru prima oară piețelor europene”, a declarat un broker. În general, corelate mișcărilor externe, prin prezența relevantă în acționariat a nerezidenților, titlurile Fondul Proprietatea au avut o corecție de 0,86%, până la prețul de 1,1550 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei. Brokerii de la Jeffries, mai puțin activi la BVB, au raportat tranzacții de 320.000 de lei pe acest emitent. Prin contrast, celelalte fonduri închise, cele ale SIF, au avut, în circumstanțele unei lichidități modeste, o tendință ceva mai atenuată, ceea ce a favorizat și o supraperformare a indicelui financiar BET-FI, un declin de numai 0,38%, până la nivelul de 42.226,30 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hsbc