Platforma de investiții și management ROCA, creată - cum a anunțat în premieră Profit.ro - de CITR Group împreună cu Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și producătorul de vagoane Astra Rail Industries din Arad pentru restructurarea și dezvoltarea companiilor aflate în dificultate, cumpără acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Cumpărătorul din tranzacția de tip deal de ieri în valoare de 2,8 milioane lei de ieri, anunțată de Profit.ro, este platforma ROCA. Vânzători sunt cei de la fondul BT Invest din Grupul Banca Transilvania, ce au coborât sub pragul de deținere de 50%. Sinteza a avut anul trecut pierderi de aproape 1 milion de euro și la S1 raporta tot un rezultat negativ.
Sinteza Oradea (STZ) are acum în acționariat un jucător specializat pe readucerea pe profit a firmelor aflate în dificultate. Platforma ROCA este cumpărătorul în tranzacția de tip deal de ieri a pachetului de 11,90 milioane de acțiuni Sinteza, reprezentând 18%, din capitalul social al companiei.
Efectuat la prețul de 0,2390 lei/acțiune, cu 9,92% sub referință, schimbul s-a ridicat la 2,81 milioane lei. Vânzătorul a fost acționarul majoritar, anterior cu o deținere de 51,89% din titluri, fondul BT Invest, administrat de BT Asset Management, parte a Grupului Banca Transilvania. La prețul tranzacției, capitalizarea bursieră se ridică la 15,80 milioane lei (3,32 milioane euro).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După 13 ani, Adrian Sârbu vinde Gândul, la pachet cu alte titluriEste o capitalizare care arată că societatea a ieșit de pe radarul investitorilor după o perioadă îndelungată care a erodat rezultatele financiare în ceea ce privește profitabilitatea. Anul trecut, deși a avut venituri de 31,66 milioane lei, Sinteza a realizat o pierdere de 4,61 milioane lei. La S1 2019, firma specializată în fabricarea de produse chimice organice încă înregistra un rezultat negativ de 560.000 de lei.
În 2005, compania a aniversat 100 ani de existență și activitate. Sinteza a fost înfiintata prin HG 1.213/20.11.1990, prin preluarea integrală a patrimoniului Întreprinderii Chimice Sinteza, una din primele întreprinderi cu profil chimic din România. Printre societățile preluate de actuala Sinteza la înființare sunt Fabrica de produse chimice organice Aurora, înființată în 1905, Întreprinderea Chimico-Farmaceutică Vesta, înființată în 1922, și Fabrica Fii lui A. Zankl, constituită în 1923.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarii Sheraton București au început demolarea pentru a extinde hotelulROCA intenționează să se listeze la bursă, dar după listarea unor companii din portofoliu, a anunțat Rudi Vizental, CEO ROCA.
Recent, Profit.ro a anunțat că CITR, jucător pe piața de insolvențe, lansează o nouă firmă după platforma de investiții și management ROCA. Noua firmă a fost denumită ROCA X Start-Up. Firma este fondată de CIT Resources și CIT Restructuring, parte a grupului CITR.
Până astăzi, ROCA a preluat acțiuni la companii precum Frigotehnica, Electroplast, S-Karp, Eco Clima Industrial, Tremot.
În prezent, acționariatul ROCA include nume precum Andrei Cionca, președinte CITR Group și asociații săi prin divizia de investiții CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, frații Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu fondatorul Mobexert, BT Investments, compania de investiții a Băncii Transilvania, Theodora Popa, vice-președinta grupului Transavia și a Theodora Golf Club, Adolf Bâclea, fondatorul companiei Cosena, Vetimex Capital S.R.L., companie deținută de familia Korponay, fondatorii distribuitorului de produse veterinare Maravet SA. Cristian Ludovic Pop, fondatorul lanțului de magazine pet shop Animax, si Next Capital Solutions S.R.L., companie de servicii financiare destinate IMM-urilor și membră a grupului EOS.