Perioada următoare va aduce numeroase modificări legislative cu impact asupra pieței de capital, a transmis Ovidiu Petru, director general pentru Piața de Capital din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Profit Piața de Capital.forum Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a.
Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"Suntem într-un context foarte bun al pieței de capital, atât la nivel național, cât și internațional, vedem indicii bursieri la valori ridicate, vedem valori ridicate și creșteri foarte mari pe partea de clienți activi. ASF urmărește intern aceste statistici, inclusiv zonele în care intră acești clienți, plus conversia lor ulterioară spre alte instrumente de investiții. Ne uităm și la creșterea numărului de clienți activi față de perioada similară a anului trecut, și avem o dublare a numărului de clienți activi", a afirmat Petru.
El a adăugat că ASF urmărește și este parte în procesul de autorizare a tuturor instrumentelor care intră în piață.
"Vedem o creștere a numărului de clienți activi intrați la BVB prin programele Fidelis, indicator care pragul de 37.000 de clienți intrați, p cifră importantă", a arătat reprezentantul ASF.
Referitor la strategia națională a pieței de capital, o strategie realizată cu ajutorul OECD, în baza unui raport diagnostic furnizat de OECD, Petru a afirmat că "suntem în plin proces de implementare".
"Toate cifrele prezentate anterior au în spate o muncă intensă în cadrul autorității. Dacă ar fi să mă refer doar la zona de reglementare, avem foarte multe directive și regulamente europene pe care le transpunem. Pe de altă parte, avem foarte multe discuții cu piața, cu asociațiile profesionale. De asemenea, din zona de autorizare, am văzut foarte multe schimbări care ar trebui făcute în legislație și le avem prinse în strategia națională a pieței de capital", a spus directorul ASF.
Petru a arătat că România este printre puținele țări din Europa a cărei legislație include și zona de crowdfunding.
"Avem deja patru platforme autorizate și sunt discuții să mai intre și altele", a mai spus reprezentantul autorității
Pentru protecția pieței locale, directorul ASF a afirmat că "vom interveni și vom bloca site-urile societăților neautorizate care prestează servicii de investiții pe teritoriul României".
"De asemenea, intervenim în mai multe zone pentru a crește atractivitatea pieței locale. Suntem într-o fază finală cu modificarea ordonanței trenuleț și cred că va intra în vigoare în cel mai scurt timp. De asemenea, avem modificări pe Legea 124, legea emitenților. Urmează să redeschidem proiectul ecosistem, unde vom interveni cu schimbări pe mai multe legi, pe Legea 74, pe Ordonanța 32, pe Legea 243, astfel încât să avem o legislație cât mai prietenoasă pe zona fondurile de investiții", a spus Petru.
El a adăugat Regulamentul NICA este în plin proces de transpunere.