O scădere a dobânzilor ar ajuta bursa în perioada următoare și ar crește numărul și volumul de tranzații atât pe segmentul de acțiuni, cât și pe obligațiuni, spune Adrian Tănase, director general, Bursa de Valori (BVB). Totodată, scăderea dobânzilor pe care statul le oferă la titlurile listate pe bursă, prin programul Fidelis, ar putea face mai atractive pentru companii finanțările prin emisiuni de obligațiuni pe piața de capital, afirmă Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking, BCR, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a.
Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"Dobânzi mai mici ajută piața primară. Atâta timp cât Fidelis oferă 7%, apetitul în acțiuni e mai mic. Sperăm să ajungem la dobânzi mai mici. Ați văzut anul 2021, din punctul ăsta de vedere, era clar că dobânzi mai mici pe fixed income, apetit mare pentru acțiuni. Plus că și apetitul antreprenorilor să se finanțeze prin corporate bonds, dacă dobânzile sunt mai mici, va fi mult mai mare. Sperăm să se confirme cumva consensul și să avem dobânzi mai mici, cu efect, sunt convins în reactivarea numărului și volumului de deal-uri în zona de corporate, atât acțiuni, cât și obligațiuni", a spus Tănase.
Potrivit acestuia, evoluția bună a pieței de capital depinde de ce se întâmplă cu dobânzile.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Vrem să aducem mai mult real-estate pe bursă. Așteptăm reglementarea REIT-urilor"Sperăm să fie începutul unui trend. Din punctul meu de vedere, totul depinde de dobânzi. Dobânzile trebuie să scadă ca să avem mai multe deal-uri, asta este clar, și după, o pregătire a investitorilor, apetitul lor de a se lista, dar, din câte știu, discuțiile pe partea de intermediari sunt din ce în ce mai intense cu diferiți antreprenori care vor să își aducă companiile la bursă", a declarat directorul BVB.
Scăderea dobânzilor, mai ales la titlurile de stat listate, prin programul Fidelis, ar putea aduce pe bursă mai multe companii private care să se finanțeze prin emisiuni de obligațiuni.
"Trendul este unul de scădere a dobânzilor, ne așteptăm și noi ca BNR să anunțe o scădere a dobânzii de politică monetară. Lucrurile se întâmplă cu pași mărunți, am văzut că și Fed a dat semnale că nu se grăbește cu scăderea dobânzii de politică monetară, asta și în contextul geopolitic complicat prin care trecem.
Dar, având în vedere și randamentul actual al titlurilor de stat și prețul la Fidelis, când avem discuții cu antreprenorii pe zona de finanțare prin emisiuni de obligațiuni, prețurile pe care le arătăm ca potențial cupon pentru investitori, arată altfel. Dacă acum doi ani erau niște yield-uri complicat de plătit pentru antreprenori, mai ales când le comparam cu dobânzile la care puteau să atragă finanțare bancară, și nu avea sens să recurgă la finanțare prin emisiuni de obligațiuni, la momentul acesta lucrurile stau altfel. Se vede clar că trendul este de descreștere și atunci și apetitul lor de a se uita după finanțare pe piața de capital crește. Întotdeauna antreprenorii vor compara cu ce pot atrage ca finanțare din alte surse.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Director ASF anunță: Venim cu o mare ordonanță de urgență, vom bloca site-urile firmelor neautorizatePe piața de capital avem și avantajul că finanțările sunt prin emisiuni de obligațiuni, negarantate, dar întotdeauna plecăm de la randamentul titlurilor de stat și atunci prima pe care o plăteau ei cu randamentele titlurilor de stat la momentele mai complicate, îi făcea să nu se uite mai atent pe zona de obligațiuni. Acum avem discuții cu potențiali emitenți de emisiuni de obligațiuni, care devin mult mai interesați de zona de finanțare din piața de capital", a spus și Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking, BCR.
Statul se împrumută de la populație prin două programe, Fidelis și Tezaur. Titlurile emise în cadrul Fidelis sunt listate la bursă.
Titlurile de stat emise pentru populație au, în general, dobânzi mai atractive față de cele la care statul s-ar împrumuta de la investitorii instituționali, fiind cu 0,3-0,4 puncte procentauale mai ridicate. Limita maximă este de un punct procentual și se acordă în campania de încurajare a donării de sânge, derulată de către Ministerul Finanțelor.
Impactul pe dobânzile la titluri de stat nu va fi unul abrupt, în contextul în care marile bănci centrale au o abordare prudentă în ce privește dobânzile de politică monetară.
"Anul trecut a fost un fel de platou, iar acum ar trebui să fie panta cealaltă a politicii monetare. Dar, după cum vedem, este făcută cu pași ezitanți, mai ales de către băncile centrale cheie, atât Fed cât și BCE. Dacă vă uitați la estimările analiștilor de acum șase luni, indicau multiple tăieri. S-au mai estompat. La noi este încă în așteptare o decizie. Ceea ce este important atât pentru alte bănci centrale, cât și pentru BNR, sunt perspectivele de inflație, rolul BNR fiind acela de a asigura o inflație sustenabilă ținând cont de mai mulți parametri macro. Vedem inflația ducându-se în jos. Au mai fost câteva spike-uri, dar merge în jos spre trendul așteptat, ceea ce ar trebui să confirme așteptările pieței de reducere de dobânzi în continuare. Dar, cred eu, la niște niveluri mai temperate și asta este și așteptarea noastră", a afirmat Ștefan Nanu, director general, Trezoreria Statului, Ministerul Finanțelor.