Într-o zi cu activitate de tranzacționare moderată pe piața reglementată de acțiuni, un transfer special pe titlurile OMV Petrom de 12,50 milioane lei și o tranzacție cu titluri de stat de peste 15 milioane lei au salvat ziua la Bursa de Valori București.
În afara indicelui reper al industriei fondurilor BET-BK niciun alt indice de la Bursa de Valori București nu a avut astăzi o deviere mai mare de 0,20% față de referința de luni. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,11%, până la nivelul de 6.630,27 puncte, în timp ce indicele BET Plus s-a apreciat cu 0,15%.
Este o inerție care s-a remarcat și la nivelul emitenților în parte. Din primele cele mai tranzacționate 5 acțiuni, nu mai puțin de 3 simboluri au staționat pe nivelurile de închidere ale ședinței precedente. Este vorba de titlurile OMV Petrom (SNP), cele mai tranzacționate astăzi pe segmentul regular, cu 4,26 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV), pe locul 2 în topul rulajelor, cu 3,01 milioane lei, și cele ale Fondului Proprietatea (FP) care au însumat schimburi de 1,93 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Volumele deloc spectaculoase din piața românească au fost comepensate de o tranzacție mai mare cu un număr de 3.000 de titluri emise de Ministerul Finanțelor Publice și având scadența în februarie 2020, valoarea schimbului ridicându-se la 15,09 milioane lei, cea mai mare din ultima lună pe acest segment de piață.
Pe piața deal, tranzacții speciale cu 53,87 milioane titluri OMV Petrom (SNP) au însumat 12,50 milioane lei, ultimul preț fiind de 0,232 lei/acțiune, echivalent cu referința și închiderea de astăzi din piața reglementată. Pe acest emitent, încă de la sfârșitul anului trecut, au pus presiune pe cotații doi vânzători puternici: fondul de piețe de frontieră al companiei americane Franklin Templeton și fondul suveran al Norvegiei, ambele marcând piederi față de intrarea lor consistentă în acționariatul societății în urmă cu aproape 5 ani și respectiv 3 ani.
Indicele sectorial energetic BET-NG a fost singurul care a avut o închidere „roșie”, chiar dacă declinul a fost marginal, de 0,05%. El a fost tras în jos de declinul de 0,76%, până la prețul de 26,05 lei/acțiune, al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au însumat astăzi tranzacții de aproape 874.000 de lei.
Prin contrast, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,33%, până la prețul de 12,2 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei, iar titlurile Conpet Ploiești (COTE) au avut un ricoșeu de 1,60%, închizând la nivelul de 76,20 lei/acțiune, după prăbușirea din zona de 86,00 lei/acțiune din ultimele 3 ședințe de tranzacționare ce a survenit în contextul în care emitentul a anunțat parametrii în care statul va participa la majorarea de capital. Astăzi titlurile transportatorului de țiței prin conducte au însumat tranzacții cu puțin peste 1 milion de lei, al 6-lea rulaj pe acest emitent din ultima jumătate de an.
Evoluția de azi de la BVB a fost slabă sub aspect al dinamicii cotațiilor având în vedere peisajul de un „verde” aprins al piețelor europene. Indicele principal FTSE de la Londra s-a tranzacționat în cea mai mare parte a zilei la valori cu 0,70-0,80% peste referință, indicele CAC40 de la Paris a avut o apreciere de peste 1%, iar indicele german DAX a urcat cu peste 2% peste reperul de ieri.