România câștigă relevanță în indicii de piețe emergente ai FTSE Russell, unde a fost promovată începând cu anul 2020.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Nu mai puțin de 5 acțiuni românești vor intra, începând din luna martie, în componența indicilor agenției de evaluare financiară FTSE Russell. Conform deciziei companiei americano-britanice, titlurile furnizorului de servici medicale MedLife (M) vor intra în indicele FTSE Global All Cap la categoria Small Cap.
De asemenea, Purcari Wineries (WINE), Impact Developer & Contractor (IMP), Conpet Ploiești (COTE) și Sphera Franchise Group (SFG) au intrat în structura indicelui FTSE Global Micro Cap, de unde a fost însă exclusă acțiunea Bittnet Systems (BNET).
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum poți să investești în „feisbucul lui Trump” inclusiv din RomâniaNuclearelectrica (SNN) este o altă câștiogătoare a mutărilor FTSE Russell, promovând de la categoria Small Cap la categoria Mid Cap a indicelui general.
De ce este important: Includerea unei acțiuni atrage de la sine plasamente ale fondurilor pe investiții care urmăresc să replice structura indicilor FTSE, în special în cazul fondurilor pe indici și al fondurilor închise de tip ETF.
La reevaluarea FTSE Russell din septembrie a fost promovată în structura indicelui FTSE All Cap acțiunea OMV Petrom (SNP), iar titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au fost incluse în structura indicelui Micro Cap, mutarea din decembrie aducând în cei 2 indici titlurile One United Properties (ONE) și, respectiv Transport Trade Services (TTS), ambele listate nu în vara trecută.
CITEȘTE ȘI Ericsson dezvăluie nereguli la divizia din Irak, inclusiv potențiale plăți către ISIS. Acțiunile se prăbușescMiza obținerii noului calificativ o reprezintă accesul la fonduri ale investitorilor nerezidenți mult mai relevante la nivel global și trecerea pieței de capital românești într-o ligă cu o expunere de 50 de ori mai mare. Astfel, dacă, în piețele de frontieră, FTSE are incluse peste 360 de companii listate având capitalizări agregate de circa 111 miliarde dolari, în schimb pe piețele emergente sunt listați peste 4.520 emitenți cu valori de piață însumate de circa 5,2 trilioane dolari.
La acel moment, trei companii românești îndeplineau criteriile de eligibilitate - Romgaz, Banca Transilvania și BRD.