Indicele FTSE100 al Bursei de la Londra ar putea scădea cu 10% în următoarele 12 luni în eventualitatea unui răspuns favorabil al alegătorilor la referendumul privind părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie. Avertismentul este lansat de divizia de administrare a activelor financiare a băncii elvețiene de investiții UBS. Declinul ar putea fi încă și mai abrupt pentru indicele FTSE250m ale cărei companii generează 50% din vânzări pe piața britanică.
Raportul risc-recompensă nu favorizează cumpărări de acțiuni pe bursa de la Londra în perioada imediat următoare, dacă luăm în calcul prognozele UBS Wealth Management, divizia de administrare a activelor financiare a băncii elvețiene UBS, citate de publicația britanică The Telegraph.
Potrivit acestora, în cazul unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană ca urmare a unui vot favorabil la referendumul organizat pe 23 iunie, indicele FTSE100 ar suferi o scădere de 10% într-un interval de 12 luni, cu o volatilitate care să includă chiar și deviații de 15%.
Prin contrast, un vot pentru rămânerea în Uniune ar genera o apreciere de numai 5% a indicelui acțiunilor blue-chip de pe piața londoneză. În același timp, lira sterlină ar putea slăbi în raport cu dolarul SUA cu 14%, până la 1,25 dolari pentru o liră sterlină, față de nivelul de 1,4464 dolari pentru o liră sterlină.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Caroline Simmonds, adjunct al șefului de investiții al diviziei londoneze a UBS, spune că bursa s-ar putea întoarce la datele de evaluare din perioada crizei din 2012. Acțiunile companiilor expuse ciclului economic vor fi cele mai afectate de un vot pentru părăsirea UE. „Multe sectoare, precum serviciile financiare, constructorii și consumul discreționar deja au subperformat pieței de la începutul anului”, spune oficialul băncii elvețiene.
Sub acest aspect, indicele FTSE250 ar urma să fie mai lovit în cazul unui Brexit decât indicele FTSE100. Având în componența sa mai multe companii, acesta generează 50% din vânzări în Marea Britanie și ar fi mai expus la un impas în relațiile comerciale cu țările Uniunii Europene.
Un impact încă și mai negativ ar fi la nivelul pieței imobiliare. Totuși, dacă Marea Britanie rămâne în UE, prețurile locuințelor ar putea crește cu 6%, mai spune analiza UBS.