Indicii principali de la BVB au pierdut doar o treime de procent în ziua votului de neîncredere pentru Cabinetul condus de Viorica Dăncilă. Incertitudinea sperie, însă, investitorii, dar prețul este plătit la nivelul volumelor. Lichiditatea în retragere a fost mascată de un schimb în valoare de aproape 55 milioane lei cu acțiuni Romgaz, realizat cel mai probabil de un investitor instituțional nerezident.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Bursa românească este într-o aparentă apatie din care nu mai este smulsă nici măcar de crizele politice. Reacția pieței a fost minimă la votul din Parlament dat pentru căderea Guvernului PSD care îl are ca premier pe Viorica Dăncilă. Deviațiile au fost modeste față de reperele zilei de tranzacționare precedente, iar activitatea modestă. „Piața este slabă din punctul de vedere al valorilor de tranzacționare”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani care vede în aceasta și un efect al evenimentului politic, în condițiile în care nicio variantă nu se arăta bună pentru piață.
Și acum se deschid vreo 3-4 variante de reconfigurare în zona Executivului. „E o situație incertă. Investitorilor nu le plac asemenea situații”, completează brokerul care afirmă că și acesta este mesajul transmis de piață prin volumele mici și tendința de ușoară depreciere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,36%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,37%, până la nivelul de 9.479,50 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea de astăzi nu schimbă nimic tabloul general al pieței. Tendința este coerent ascendentă, cu secvența intactă a unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow, cu o dispunere a mediilor mobile relevante care indico o continuare a creșterilor și o evoluție într-un canal de variație destul de bine conturat pe a cărui latură inferioară cotația a ajuns astăzi, așa cum se vede în graficul atașat.
„Investitorului îi este greu să ia o decizie și preferă să nu facă nimic”, spune Murgoci de la Estinvest. Într-adevăr, în ultimii ani bursa locală a arătat o tendință de scădere a volumelor la marile șocuri externe și la veștile cu impact din viața României. Este ca și când investitorii ar fi decis să ia mâna de pe „butoane” și să lase să vadă ce se întâmple. Este un fel de gestionare a volatilității care ia în calcul și costurile de reintrare în poziții după trecerea undei de șoc a unui astfel de cutremur.
Aceasta presupune și un grad în creștere de maturizare, departe de reacțiile emoționale din etapa „boom”-ului bursier din 2005-2007 și anii crizei financiare internaționale care i-a urmat. „Investitorii care sunt în piață acum cunosc mult mai multe, sunt mai maturi și reușesc să ia deciziile mult mai bine față de ce se întâmpla acum 14-15 ani de zile”, spune Murgoci.
CITEȘTE ȘI Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat CrișanaRulajul pieței de acțiuni a fost de 76,66 milioane lei (16,14 milioane euro), aparent bun, însă acesta cade în sarcina unei singure tranzacții. La ora 11:18 pe piața reglementată au fost schimbate 1,48 milioane acțiuni Romgaz Mediaș (SNG), echivalentul a 0,38% dn capitalul social al producăltorului de gaze naturale. Efectuat la prețul de 37,00 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 54,76 milioane lei, într-o zi în care activitatea de tranzacționare agregată pe acest emitent a fost de 59,56 milioane lei, adică 77,69% din toate transferurile cu acțiuni de la BVB. Cotația s-a corectat cu 1,08%, până la prețul de 36,70 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG care a subperformat pieței, cu un recul de 0,43%.
Topul tranzacțiilor sugerează că tranzacția a fost intermediată de casa de brokeraj WOOD & Company Financial Services de la Praga, care de regulă este broker pentru jucători mari instituționali nerezidenți. Murgoci de la Estinvest remarcă faptul că în general pe acest emitent s-au realizat volume sporite, iar titlurile au fost în creștere după anunțul de la sfârșitul lunii septembrie privind promovarea bursei românești la statutul de piață emergentă și despre includerea Romgaz în cadrul indicelui FTSE All Cap începând cu septembrie 2020.
CITEȘTE ȘI Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul ProprietateaPe bursa românească a precumpănit evenimentul intern al moțiunii de cenzură reușite, pentru că altminteri ziua a fost favorabilă activelor de risc la nivel mondial. Indicii bursieri europeni au avut închideri pozitive: +0,92% indicele Euro Stoxx 50, +0,28% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,58% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Tendința a fost de slăbiciune pentru piețele regiunii Europei Centrale și de Est -0,53% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,07% a fost pe linie pozitivă.
La București, acțiunile cele mai sensibile la mișcările la nivel internațional au avut volume decente. Astfel, pe fondul unor schimburi de 4,75 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,62%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,46 miliarde lei (2,62 miliarde euro).
De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în staționare, la prețul de 1,1750 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat transferuri de 4,47 milioane lei. Tot pe nivelul de referință al ședinței precedente, de 2,1900 lei/acțiune, au închis și titlurile SIF Oltenia (SIF5) pe care s-au realizat volume echivalente cu puțin sub 1 milion de lei. Alte titluri SIF au avut ușoare aprecieri, așa încât și indicele financiar BET-FI a consemnat un avans de 0,08%, până la nivelul de 41.968,45 de puncte.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei, cu titluri și în România, poate vinde acțiuni la companii petroliere de 6 miliarde dolariRezultatul politic de astăzi are pentru Murgoci un răspuns sigur. Așa-numita „taxă pe lăcomie” promovată în urmă cu 10 luni va produce efecte până la finalul anului întrucât guvernele interimare nu pot emite ordonanțe.
Brokerul pune robustețea pieței și pe primirea statutului de piață emergentă din partea agenției FTSE Russell care conferă o anume siguranță investitorilor: „Cel care cumpără acum probabil se va simți mai confortabil începând din a 2-a parte a anului următor. Altfel stau lucrurile. Dacă decizi să cumperi acum, nu ai așa o nesiguranță, nu te afli în neant.”
Răzvan Raț, director general adjunct la SSIF BRK Financial Group din Cluj-Napoca, atrăgea atenția pentru Profit.ro că, deși în structura indicelui FTSE All Cap urmează să intre doar 3 simboluri, instituționalii străini care vor lua decizia de a investi în România, ca piață de capital emergentă, vor face o analiză exinsă și vor lărgi portofoliile lor prin includerea și a altor acțiuni. Unul dintre potențialele ținte este titlul OMV Petrom (SNP) care astăzi a stațonat la prețul de 0,4150 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,23 milioane lei.