Taxa de 1 leu pe ordinul executat, cea despre care brokerii mici spun că „omoară retailul”, rămâne la bursă. Propunerea de eliminare a fost respinsă de acționari

Taxa de 1 leu pe ordinul executat, cea despre care brokerii mici spun că „omoară retailul”, rămâne la bursă. Propunerea de eliminare a fost respinsă de acționari
scris 16 apr 2018

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București a respins astăzi propunerea Asociației Brokerilor și a SIF Transilvania de a abroga schema tarifară introdusă în urmă cu un an și care include taxa minimă de 0,95 lei/acțiune pe ordinul executat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Taxa de 1 leu pe ordinul executat care descurajează microordinele, dar care în aceeași măsură dezavantajează investitorii individuali cu strategii de intrare în trepte, rămâne în vigoare la Bursa de Valori București. 43% din acționarii operatorului o recunosc drept o problemă, o barieră pentru piață, și au votat astăzi pentru eliminarea ei, dar în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor nu s-a strâns masa critică pentru a o îndepărta.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea Asociației Brokerilor și SIF Transilvania (SIF3) de abrogare a schemei tarifare adoptată anul trecut a căzut în AGA, iar investitorii au parte în continuare de o taxă de 0,9500 lei/acțiune pe ordinul excutat care trebuie să-i pună în gardă față de dimensiunea pachetelor pe care le tranzacționează, dar și de posibilitatea ca pe unele titluri să fie comisionați fără a achiziona pachetul-țintă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Politica „de speriat” de la societățile de stat din energie, a mandatelor de conducere provizorii, continuă. Mandatul directorului Romgaz, prelungit cu 2 luni CITEȘTE ȘI Politica „de speriat” de la societățile de stat din energie, a mandatelor de conducere provizorii, continuă. Mandatul directorului Romgaz, prelungit cu 2 luni

Casele de brokeraj care au business-ul concentrat pe intermedierea operațiunilor pe segmentul retail susțin că există un impact negativ. Este ceva de anticipat încă de la votul din primavera anului trecut, când Asociația Brokerilor s-a opus. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, declarase în AGA Dan Paul. Tot atunci, Laurențiu Căpcănaru, investitor cu experiență îndelungată ca broker afirma că taxa pune presiune pe intermediarii puțini care au mai rămas în piață. „E clar că nu mai putem supraviețui”, afirma el. „Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile.”

Astăzi nu au mai fost luări de cuvânt pe această temă, dar votul împotriva taxei a fost în creștere după ce o propunere similară de respingere în septembrie a strâns numai 30,88% din voturile exprimate de acționari.

Bursa nu mișcă nimic, iar din acest punct de vedere sunt confirmate declarațiile directorului general al instituției, Adrian Tănase, care în prima sa prezență publică în noua sa calitatedeclara că nu mai vrea o nouă modificare a schemei tarifare. „Cel puțin pe termen scurt și mediu nu este o prioritate pentru mine să revizuim schema de tarifare”, declara acesta.

Argumentul său este acela că oricum ar fi introdusă, aceasta nemulțumește o parte din brokeri. „Știu că a creat deranj”, declara Tănase despre precedenta schimbare. „Interesul meu este să calmez spiritele pentru toată lumea.”

Taxa minimă pe ordinul executat este trecută de intermediari asupra clienților, iar unii dintre aceștia sunt afectați în strategiile lor sau sunt siliți să reducă numărul de acțiuni pe care le tranzacționează. n investitor client al IFB Finwest, intermediar care a introdus acest sistem încă din octombrie 2016, spunea că noul comision îl încurcă. „Făceam tranzacții intraday. Micuțe, dar făceam. Nu mai pot să fac. Nu ies în câștig”, declara el pentru Profit.ro, după decizia din AGA de bilanț a anului trecut. Nu a fost numai un șoc în momentul respectiv. Experiența de tranzacționare de peste un an i-a confirmat că taxa unică îl împiedică să mai realizeze tranzacții pe termene scurte. La începutul acestui an ne-a spus că a renunțat deja la tranzacțiile de pe emitenții mici și și-a concentrat atenția exclusiv pe titlurile lichide.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa
asociatia brokerilor
dan paul
sif transilvania
ifb finwest