Pe fondul exacerbării epidemiei de coronavirus și declararea stării de necesitate în orașul New York, indicele reprezentativ al Bursei principale din SUA a avut cea mai mare cădere de o zi din anul 1987 încoace. Piețele așteaptă un tsunami.
Primarul orașului New York Bill de Blasio a declarat stare de necesitate în metropola americană în contextul infecțiilor cu coronavirus. Aceasta presupune inclusiv închiderea pe luni de zile a unor locuri de întruniti publice precum Madison Square Garden. Decizia a alimentat vânzările pe panică, ce s-au consumat în întreaga sesiune de tranzacționare. La finalul acesteia, indicele Dow Jones Average Industrial a coborât cu 10%, până în zona de 21.200 de puncte, într-una din cele mai drastce scăderi din istorie.
Trebuie să ne întoarcem înapoi în timp în anul 1987, la „Lunea Neagră” pentru a vedea un declin de o amplitudine mai mare. Deprecierea depășește, așadar, oricare din zilele negative ale trendului descendent din 2007-2009, asociat crizei financiare internaționale și Marii Recesiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o reflectare a îngrijorărilor din piață legată de o frânare a economiile lumii, în condițiile pandemiei, neliniști exprimate inclusiv de președintele SUA Donald Trump și oficiali ai Rezervei Federale Americane.
„Coronavirus este înspăimântător și oamenii nu știu ce să aștepte”, a declarat pentru CNBC Kathy Entwistle, senior vice president al diviziei de administrare a activelor financare a băncii elvețiene de investiții UBS. „Este ca un tsunami care vine. Știm că va lovi într-o zi, dar nimeni nu știe care va fi deznodământul.”
La New York avem deja indicații despre care ar fi realitatea noilor luni. Primarul de Blasio a afirmat că a aprobat ca 10% din forța de muncă a municipalității din New York, respectiv 35.000 de persoane să lucreze de acasă. în prealabilm guvernatorul Andrew Cuomo interzisese adunările mai mari de 500 de persoane.