SIF Banat Crișana își mută sucursala bucureșteană din zona Aurel Vlaicu, unde ocupa un etaj împreună cu Romenergo, firmă din zona de interese a fostului președinte Dragoș Bîlteanu, și se instalează pe o chirie similară într-o cladire din apropierea Parcului Verdi pe care o deține integral. Este o mișcare ce depărtează echivocul față de păstrarea legăturilor cu Romenergo, văzute negativ în piața de capital românească, și care au adus societatea în prim-planul unei anchete penale acum 5 ani, ce s-a încheiat cu condamnări în justiție pentru foști administratori.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Pentru cine mergea în ultimii ani la sucursala din București a SIF Banat Crișana (SIF1) într-o clădire de birouri din Calea Floreasca era imposibil să nu remarce că sediul de vis-a-vis de la etajul 7 aparținea Romenergo, companie din zona de interese a familiei Bîlteanu, care a dat și precedentul președinte al societății, Dragoș Bîlteanu. Chiar și la ani de la ruperea acestor legături care au tras emitentul într-un scandal cu conotații penale, ca o fantomă în oglindă birourile Romenergo aminteau de un trecut care a fost negativ perceput în piața de capital românească.
Este o etapă căreia i se pune punct. SIF Banat Crișana își mută sucursala bucureșteană într-un imobil deținut indirect în zona Parcului Verdi, pe strada Rahmaninov, în apropiere de zona de promenadă în amenajare a Parcului Floreasca.
Sunt pași făcuți la expirarea vechiului contract de închiriere. Proprietarii au cerut mai mult decât sumele contractate inițial și așa au început și căutările pentru un nou amplasament al sucursalei, spun surse apropiate tranzacției contactate de Profit.ro.
Cei de la SIF Banat Crișana au găsit de închiriere chiar mai ieftin într-o clădire apropiată de cea care și-au desfășurat activitatea în ultimii ani, de vis-a-vis de mall-ul Promenada. Finalmente au optat pentru etajul 3 al unui imobil deținut de un vehicul cu investiții în real estate al societății. Pentru a se evita eventuale suspiciuni, cum că societatea-mamă ar profita de preț preferențial de la subsidiară sau, invers, că acesteia i se amelioreaza artificial profitabilitatea printr-un contract gras cu SIF-ul, tranzacția a fost încheiată la prețul plătit de SIF și în ultimii 5 ani pentru amplasamentul fostei sucursale.
În următorii 5 ani SIF-ul va plăti o chirie de aproape 3.180 euro pe lună și costuri de funcționare 795 de euro. În același timp, sediul central al societății rămâne la Arad, așa cum a fost viziunea pe regiuni la întemeierea acestor fonduri închise de investiții la jumătatea anilor 1990.
Simbolic, SIF Banat Crișana pune capăt etapei legăturilor cu Romenergo care au tras-o în scandal penal. În decembrie 2014 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) emiteau mandate de arestare pentru fostul președinte Dragoș Bîlteanu și libanezul El Lakis Najib, apropiat acestuia și, de asemenea, membru în boardul SIF-ului. Acuzațiile erau de delapidare, spălare de bani și manipulare a pieței de capital.
Finalmente, la începutul acestui an, instanța a pronunțat condamnări definitive de câte 3 ani cu suspendare, în condițiile recunoașterii faptelor, pentru Bîlteanu și El Lakis, în picioare rămânând numai acuzația de manipulare a pieței de capital.
CITEȘTE ȘI Tranzacție-monstru cu acțiuni Romgaz. Piața însă abia se mișcă la votul în Parlament pentru căderea Guvernului. Investitorii s-au maturizat, spune un brokerPreședintele Consiliului de Administrație este deja de ani buni Bogdan Drăgoi, care și-a câștigat notorietatea în piață prin pozițiile sale în Ministerul Finanțelor Publice, inclusiv cea de ministru, însă încercările de restabilire a credibilității au avut balastul vechii conduceri și legăturile cu Romenergo, prost percepute încă de la început, când SIF Banat Crișana a achiziționat obligațiuni ale societății din energie din zona de interese a familiei Bîlteanu. Imaginea a fost negativă pentru investitorii de pe bursă și acționarii de portofoliu ai SIF-ului, deși aceasta nu s-a tradus printr-un prejudiciu al societății, suma fiind returnată la scadență și randamentul plasamentului unul bun.
Sucursala bucureșteană ușă în ușă cu Romenergo încă stârnea suspiciuni printre investitori, deși între timp Dragoș Bîlteanu a renunțat la orice implicare.
CITEȘTE ȘI Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul ProprietateaStafia mandatului său, însă, încă bântuie compania. Nu mai departe de jumătatea acestui an, adversarii de la SIF Oltenia (SIF5) ai actualei conduceri din jurul lui Drăgoi își exprimau nemulțumirea că aceasta nu s-a constituit parte civilă într-un proces penal pentru recuperarea unor prezumtive daune rezultate din cumpărarea acțiunilor companiei Azuga Turism de la compania Fratelli Azuga, pentru suma de 20,34n milioane lei, mișcare urmată de o majorare de capital de 9,47 milioane lei.
Din zone apropiate acelorași contestatari se lansează acuzații că SIF Banat Crișana încă este arondată „mafiei libaneze”, însă Drăgoi are de partea sa randamentele consistente obținute din plasamentele din domeniul agriculturii în business-uri arondate unor investitori din Levant.
O simplă mutare imobiliară este, însă, în măsură, să mai risipească din echivocul în care investitori din piața de capital încă percepeau SIF-ul încă prins într-o încrengătură care a adus societatea în atenția procurorilor care anchetează crima organizată.