Plătind suma de 65 milioane lei, SIF Banat-Crișana a devenit cel mai important acționar al SIF Muntenia.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
O coordonare a activităților, notorie de un deceniu, capătă și mai multă consistență juridică. SIF Banat-Crișana (SIF1) a ajuns la o deținere de 10,17% din titlurile SIF Muntenia (SIF4), fiind cumpărătorul în transferul de tip deal cu 39,60 milioane acțiuni, reprezentând 5,04% capitalul social al emitentului din sesiunea de marți de la Bursa de Valori București.
Anterior tranzacției, SIF-ul condus de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi avea o participație de 5,11% din titlurile SIF Muntenia. Cele 2 societăți au acționat coordonat în mai multe demersuri de piață, cel mai important fiind cel pentru schimbarea conducerii SIF Oltenia (SIF5) din anii 2018-2020.
CITEȘTE ȘI Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul ProprietateaAchiziția încrucișată consolidează și raporturile de acționariat pentru 2 emitenți de la BVB cu legături strânse. De remarcat este că atât SIF Banat-Crișana, cât și SAI Muntenia Invest, societatea care are în administrare SIF Muntenia, au centrele de operații în aceeași clădire, din strada Rahmaninov, în București.
Emitenții au fost anul trecut sub o presiune constantă – mediatică, de tip corporativ și de litigii legale – din partea omului de afaceri iranian Madadi Behboud, care a ajuns să controleze 6,13% din SIF Muntenia și care denunța legături care ar încălca principiile pieței la respectivul conglomerat.
La prețul de 1,6300 lei/acțiune al tranzacției, capitalizarea de piață a SIF Muntenia se ridică la 1,28 miliarde lei (258,65 milioane euro). Schimbul și consolidarea structuirii de acționariat vin în contextul în care legislația adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2018 a eliminat pragurile de deținere la SIF-uri.