SIF Banat-Crișana, cumpărătorul din tranzacția-mamut cu acțiuni SIF Muntenia. Societatea își ridică participația la 10%

SIF Banat-Crișana, cumpărătorul din tranzacția-mamut cu acțiuni SIF Muntenia. Societatea își ridică participația la 10%

Cu centrul de decizie în aceeași clădire, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia își consolidează și legăturile de acționariat.

scris 20 ian 2022

Plătind suma de 65 milioane lei, SIF Banat-Crișana a devenit cel mai important acționar al SIF Muntenia.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O coordonare a activităților, notorie de un deceniu, capătă și mai multă consistență juridică. SIF Banat-Crișana (SIF1) a ajuns la o deținere de 10,17% din titlurile SIF Muntenia (SIF4), fiind cumpărătorul în transferul de tip deal cu 39,60 milioane acțiuni, reprezentând 5,04% capitalul social al emitentului din sesiunea de marți de la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior tranzacției, SIF-ul condus de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi avea o participație de 5,11% din titlurile SIF Muntenia. Cele 2 societăți au acționat coordonat în mai multe demersuri de piață, cel mai important fiind cel pentru schimbarea conducerii SIF Oltenia (SIF5) din anii 2018-2020.

Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea

Achiziția încrucișată consolidează și raporturile de acționariat pentru 2 emitenți de la BVB cu legături strânse. De remarcat este că atât SIF Banat-Crișana, cât și SAI Muntenia Invest, societatea care are în administrare SIF Muntenia, au centrele de operații în aceeași clădire, din strada Rahmaninov, în București.

Emitenții au fost anul trecut sub o presiune constantă – mediatică, de tip corporativ și de litigii legale – din partea omului de afaceri iranian Madadi Behboud, care a ajuns să controleze 6,13% din SIF Muntenia și care denunța legături care ar încălca principiile pieței la respectivul conglomerat.

La prețul de 1,6300 lei/acțiune al tranzacției, capitalizarea de piață a SIF Muntenia se ridică la 1,28 miliarde lei (258,65 milioane euro). Schimbul și consolidarea structuirii de acționariat vin în contextul în care legislația adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2018 a eliminat pragurile de deținere la SIF-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
sif muntenia
bvb
bursa
bogdan dragoi