La finalul anului trecut, SIF Banat Crișana avea un activ net de 2,89 miliarde lei, din care 2,36 miliarde lei erau în acțiuni.
Cu mutări interesante prin achiziția terenului fostei platforme IMGB sau vânzarea către Kaufland, Lidl și Hornbach a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, SIF Banat Crișana (SIF1) avea la finalul anului trecut încă cea mai mare parte din dețineri, respectiv 67,5% din structura activului net în acțiuni cotate.
Ce urmează să se întâmple pe piața de capital din România, în actualul context de pandemie, va fi anunțat la videoconferința Profit Piața de Capital.forum, deschisă de premierul Florin Cîțu și organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet. Detalii pot fi văzute AICI
Aceasta include și societatea SIF Imobiliare Plc. (SIFI), unde participația se ridică la 368,78 milioane lei, reprezentând 12,79% dina activul net. Aceasta este depășită doar de pachetul de 4,56% din acțiunile Băncii Transilvania (TLV), cu o valoare de 589,28 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot o deținere imobiliară, dar la categoria acțiunilor necotate, cea de la SIF1 IMGB, este a 3-a poziție în structura portofoliului SIF Banat Crișana, respectiv cu o valoare de 214,79 milioane lei. De altfel, SIF-ul care a ridicat primul pragul de deținere în luna martie a anului trecut are plasamente însumând 407,03 milioane lei în 74 de societăți nelistate.
Activul net era la finele anului trecut de 2,88 miliarde lei, emitentul având puține plasamente pe piața instrumentelor cu venit fix. Cea mai importantă deținere de pe piața obligatară, cea pe titlurile emise de Blue Air Aviation, a ieșit din bilanțul SIF Banat Crișana în luna octombrie, când a ajuns la scadență. SIF-ul „a coborât în iad” cu obligațiunile corporative pe care le-a cumpărat în ofertă primară în decembrie 2019, înaintea izbucnirii crizei noului coronavirus care a lovit în industria aviatică, dar care au putut fi onorate în contextul unui ajutor de stat convenit de guvernul României cu Bruxelles-ul și acordat peste vară.
SIF Banat-Crișana, primul SIF care a eliminat pragul de deținere, în martie 2020, mai avea o expunere de 202,36 milioane lei pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), instituție de credit care l-a primit în board pe președintele societății, Bogdan Drăgoi. De altfel, deținerile în domeniul financiar bancar sunt cele mai mari, ridicându-se la 1,15 miliarde lei.
Prin contrast, societatea a avut ieșiri pe parcursul anului trecut de pe segmentul energetic, unde a înstrăinat participațiile la Transgaz (TGN), Electrica (EL) și Romgaz Mediaș (SNG), în ultimul caz fiind vorba chiar de o vânzare de la T4, când SIF-ul a scos din bilanț 0,1% din titlurile producătorului de gaze naturale, echivalentul unei participații de 10,3 milioane lei.