Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America?

Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America?
scris 2 feb 2016

La sfârșitul lunii trecute stocurile de țiței din SUA au urcat la 494,9 milioane barili, cel mai ridicat nivel din noiembrie 1930 încoace, însă geologul Jeffrey Brown, expert în randamentul industriei extractive de hidrocarburi, spune că aceste cantități includ și țițeiul rezultat din gazul condensat de slabă calitate.

Prețul petrolului a coborât către reperul de 30 dolari pe baril la acest început de an în baza a trei povești: reducerea cererii odată cu potențiala frânare a economiei globale, intrarea în piață a petrolului iranian după acordul semnat la Viena de ridicare a sancțiunilor și, mai cu seamă, nivelul record al țițeiului stocat în facilitățile americane.

Nivelul de aproape jumătate de miliard de barili de petrol al stocurilor din SUA este cel mai mare de la Marea Criză a anilor '30 încoace, însă geofizicianul texan Jeffrey Brown avertizează că ar putea fi vorba despre o supradimensionare a acestei povești.

Există, într-adevăr, un exces de țiței în SUA, însă este vorba despre carburant de slabă calitate, rezultat din condensarea gazului în separatorii de sondă, este explicația acestuia preluată de publicația oilprice.com. Acest tip de hidrocarburi "lease condensate" sunt mai puțin dense decât petrolul și au un randament energetic mai redus. Preocupările lui Brown în domeniul energetic au fost legate tocmai de randamentul energetic și indicatorul EROI - Energy Return of Investment (câte unități de energie utilizezi pentru obținerea altor unități de energie), fapt pentru care a și atras atenția domeniului de specialitate unde are publicate numeroase articole pe tema industriei petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News
Petrolul la 7 dolari pe baril? CITEȘTE ȘI Petrolul la 7 dolari pe baril?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Multe rafinării se plâng deja că așa-numitul petrol brut amestecat ("blended crude") conține hidrocarburi condensate, despre care Brown spune că au inundat America. "Premisa mea este că rafinăriile din SUA, și probabil la nivel global, au atins în anul 2014 limita superioară a volumului de hidrocarburi de condens pe care le pot procesa", spune analistul petrolier. Astfel, stocurile pentru acest tip de hidrocarburi au tins să crească într-un răstimp în care diminuarea prețurilor la nivel internațional a facilitat intrarea în piață a petrolului de calitate.

Asumările lui Brown - cercetător care a descoperit în cariera sa mai multe pungi de petrol și gaze în statul american Texas - sunt că întreaga creștere a producției de țiței din intervalul 2005-2014 (echivalentul a 4 milioane de barili pe zi) este de fapt de hidrocarburi de condens. Deși la bursă nu este cotat decât petrolul brut (și nu se admit amestecurile sau hidrocarburile de condens), statisticile oficiale ale diferitelor guverne iau în calcul toate tipurile de țiței livrat.

"Traderii de petrol tranzacționează în baza unor date fundamental eronate", spune Brown, iar la nivelul de 30 de dolari pe baril, viziunea sa contrariană este că ar merita să se intre la cumpărare. "Timpul nimerit să investești este când este sânge pe străzi. Și acum este sânge pe străzi", completează geofizicianul.

Premieră: Un sortiment de petrol este cotat la un preț negativ, -0,5 $/baril CITEȘTE ȘI Premieră: Un sortiment de petrol este cotat la un preț negativ, -0,5 $/baril

Hidrocarburile de condens nu reprezintă singurul petrol de slabă calitate din piața americană. Cel rezultat din exploatările de șist este, de asemenea, considerat inferior de cumpărători. Spre exemplu, compania de transport de țiței prin conducte Enbridge a interzis tranzitarea prin sistemului său a unui tip de țiței bogat în sulf rezultat din exploatările din statul Dakota de Nord (așa-numitul North Dakota Sour). Acesta este contextul în care producătorii din acest stat, renumit și pentru exploatările sale de șist, sunt nevoiți să recurgă la transportul rutier sau pe căi ferate, ceea ce face țițeiul lor încă și mai necompetitiv pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
sua
america
titei