În timp ce economiștii încă dezbat problema prăbușirii cotațiilor petrolului, încercând să determine dacă beneficiile aduse de ieftinirea "aurului negru" depășesc dificultățile create de restrângerea investițiilor în energie, analiștii Bank of America vin cu un nou scenariu: o perioadă prelungită de prețuri scăzute va determina transferul a 3.000 miliarde de dolari dinspre producători către consumatori.
Potrivit Bank of America, scăderea cu peste 71% a cotațiilor petrolului din ultimul an și jumătate se reflectă deja în creșterea cererii la nivel mondial, iar ritmul va continua să accelereze dacă petrolul nu se scumpește, scrie Bloomberg.
O perioadă prelungită de prețuri scăzute va "împinge înapoi 3.000 miliarde de dolari dinspre producători către consumatorii globali, reprezentând unul dintre cele mai mari transferuri de avere din istoria omenirii", spune Francisco Blanch, analist al Bank of America.
CITEȘTE ȘI Petrolul la 7 dolari pe baril?Într-un scenariu în care prețul mediu al petrolului rămâne în jurul a 40 dolari/baril pentru o periodă de cinci ani, cererea globală va crește cu 1,5 milioane de barili/zi, estimează analiștii băncii.
În ceea ce privește statele emergente, unde creșterea economică se menține sub așteptări, beneficiile scăderii prețului petrolului se văd cel mai bine în sectorul auto.
În China, spre exemplu, petrolul ieftin "încurajează consumatorii să cumpere tot mai multe mașini mari. Vânzările de SUV-uri au înregistrat o creștere anuală de 60% în ultimele trei luni, mult sub avansul de 22% consemnat per total de segmentul autoturismelor", potrivit Bank of America.