Setea după dividende creează primele miraje la BVB

Setea după dividende creează primele miraje la BVB

Sursa foto: Maksim Loskutnikov / dreamstime.com

scris 20 feb 2018

O disfuncționalitate în comunicarea Băncii Transilvania a avansat investitorilor o variantă de propunere de dividend înainte de orice decizie a Consiliului de Administrație și a determinat retractarea informației de către instituția de credit după 2 ore de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor proprii. Este un simptom al nerăbdării pieței de a afla nivelul repartizărilor câștigurilor, după ce dividendele au fost motorul bursei anul trecut.

Bursei locale i-a lipsit elanul în sesiunea de tranzacționare de astăzi. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,75 milioane lei (6,59 milioane euro), iar indicii principali au avut deviații mici față de referință, cu un declin de 0,10% al indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.307,04 puncte și cu o alunecare cu 0,02% sub referință a indicelui compozit BET Plus.

Urmărește-ne și pe Google News

Este un repaos al pieței de capital românești în ultimele 2 zile, după săptămâna de aprecieri consistente care a trecut. Acțiunile de la BVB au ezitat, chiar și în condițiile unei sesiuni preponderent favorabile la nivel european, surprinsă pe tabloul Bloomberg: +0,80% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,64% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,83% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,87% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,37% pentru indicele PX de la Praga.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania vor să intermedieze pentru Primăria Capitalei o emisiune de obligațiuni de 550 milioane de lei CITEȘTE ȘI BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania vor să intermedieze pentru Primăria Capitalei o emisiune de obligațiuni de 550 milioane de lei

Ziua a fost animată, paradoxal, de o absență. Investitorii și-au îndreptat atenția către titlurile Băncii Transilvania (TLV), după ce acestea au fost suspendate de la tranzacționare în primele 2 ore ale ședinței de la BVB. Decizia a fost luată de instituția de credit, în urma unei informații publicate în presa economică despre repartizarea câștigului aferent anului și care a fost obținută chiar de la reprezentanți ai băncii și care au avansat un dividend reprezentând 50% din profitul net de 1,24 miliarde lei.

Cu puțin înaintea prânzului, emitentul a furnizat un comunicat care nu confirmă știrea și spune că pe masa Consiliului de Administrație se vor afla mai multe variante. Banca Transilvania a spus că știrea va fi furnizată uniform către piață, în convocatorul pentru Adunarea Generală a Acționarilor unde va figura respectiva propunere.

„S-a trezit cineva că-l ia gura pe dinainte”, a declarat pentru Profit.ro, Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, adăugând că el de la început nu a crezut în veridicitatea știrii. Experiența sa pe bursă, unde este unul dintre cei mai vechi brokeri activi, îi spunea că o astfel de comunicare este prematură.

Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani a pieței locale de capital, nu-și amintește de un caz în care o companie de anvergura și cu experiența de piață a Băncii Transilvania scapă pe sub preș o astfel de informație, fără a fi fost diseminată echitabil pieței.

Impactul a fost oricum minor întrucât știrea respectivă de ieri a venit după închiderea ședinței de tranzacționare, iar la debut titlurile au fost suspendate, până la comunicarea oficială. Mesaroș de la Goldring spune că astăzi banca a procedat corect: „Mai bine să fie oprită. Dacă apare o știre care nu este adevărată, trebuie oprită acțiunea și lămurită informația.”

Titlurile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,66 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a corectat cu 0,15%, până la prețul de 13,68 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

Conpet Ploiești: profit net cu 7% mai mare în 2017, investițiile tăiate cu un sfert CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești: profit net cu 7% mai mare în 2017, investițiile tăiate cu un sfert

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 8,70 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 35,30 lei/acțiune, după ce au atins la acest mijloc de februarie un nou maim local după ce compania a raportat pentru anul trecut obținerea unui profit net record de la listare de 1,87 miliarde lei, cu 82,35% mai mare decât cel din exercițiul financiar precedent.

Tot de pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a pierdut 0,31%, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat pe nivelul de preț de 0,3080 lei/acțiune al sesiunii precedente, pe transferuri de 2,94 milioane lei. De asemenea, titlurile Trangaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,87%, până la prețul de 404,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,46 milioane lei.

Catapultate la acest început tot de mirajul dividendelor, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un recul minor, de 0,12%, până la prețul de 8,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,07 milioane lei. Reperul de 1 milion de lei a mai fost depășit și de titlurile Transelectrica (TEL), care au închis la prețul de 25,10% acțiune, în scădere cu 0,40% față de ziua precedentă.

Singurul segment de la bursă care a avut o închidere „verde” a fost cel al fondurilor închise de investiții, al cărui indice financiar BET-FI a avansat cu 0,12%, până la nivelul de 41.896,21 puncte. Cele mai importante titluri din structura sa, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au staționat pe nivelul de preț de 0,9170 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei. Cotația este cu 1,92% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată de Fond pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii și a cărei perioadă de subscriere este programată să se încheie vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
dragos mesaros
goldring
liviu moldovan
brd
romgaz
omv petrom