Indicii principali de la Bursa de Valori București au avut deviații minore față de sesiunea precedentă, într-o ședință în care mutarea principală s-a realizat în piața deal cu 2,63% din acțiunile SIF Transilvania. Schimbul vine în contextul unei lupte interne înainte de expirarea pe 19 aprilie a mandatului Directoratului ce ar urma să-l scoată în afara șefiei executive pe Mihai Fercală pentru prima dată în ultimul sfert de veac. Deși Consiliul de Supraveghere l-a revocat și a desemnat un nou Directorat începând cu 20 aprilie, acesta are încă ștampila SIF-ului în mână și duce o luptă epistolară cu supraveghetorul ASF, aruncând inclusiv umbra unei convivențe a acestuia cu o prezumtivă „grupare infracțională”.
În condițiile în care indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York testează maximele ultimei luni, și la BVB cotațiile au rezistat bine după raliul care a adus indicii principali cu aproximativ o cincime peste minime. Ședința de tranzacționare a fost, însă, neconcudentă, cu fluctuații mici și închideri divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni din piața regelmentată.
Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,97%, până la prețul de 2,0900 le/acțiune, pe transferuri de 11,52 milioane lei. Intraday, acestea au atins și un maxim al acestui impuls de revenire, de 2,1500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,33%, până la prețul de 12,28 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,96 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plățiiPrin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 0,85%, până la prețul de 1,1650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,88 milioane lei. Din anularea unor forțe de sens contrat, indicii au avut închideri în zona de gravitație a ședinței precedente deasupra căreia s-au regăsit în cea mai mare parte a zilei.
Indicele compozit BET Plus a pierdut cu 0,07%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,08%, până la nivelul de 8.296,19 puncte. Pe parcursul sesiunii cotația a testat reperul de 8.400 de puncte unde se regăsește retragerea Fibonacci de 50,00% a scăderii din martie și unde a mai suferit o respingere în sesiunea anterioară, așa cum se vede pe graficul atașat.
Povestea zilei s-a consumat, însă, în piața deal, unde au fost schimbate 56,86 milioane acțiuni SIF Transilvania (SIF3), reprezentând 2,63% din capitalul social, la prețul de 0,3500 lei/acțiune, cu 4,17% peste referință, ceea ce a situatr valoarea tranzacției la 19,90 milioane lei, respectiv echivalentul a 30,66% din rulajul de 64,90 milioane lei (13,43 milioane euro) al pieței de acțiuni.
Mutarea vine în prefigurarea Adunăriir Generale Ordinare a Acționarilor din 28-29 aprilie, dar și cu numai câteva zile înainte de expirarea , la finalul acestei săptămâni a mandatului actualului Directorat. Consiliul de Supraveghere a ales deja componența unui nou Directorat începând din 20 aprilie și care ar urma să îl aibă în frunte pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, odată ce acesta va prmi avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Până la această mutare, însă, revocatul Fercală are ștampila în mână și trimite rapoarte curente care sunt publicate pe portalul Bursei. Între acestea se numără și o corespondență cu supraveghetorul ASF și care ieri a ajuns un punct de maximă încordare, când cel care conduce de peste un sfert de veac SIF-ul, în argumentația sa de a contesta poziția omului de afaceri Constantin Frățilă, acționar semnificativ al societății, a insinuat că Autoritatea ar fi de conivență cu ceea ce caracterizează a fi o „grupare infracțională”. În madatul de director general al Ludwik Sobolewski, BVB a cenzurat o parte din comunicarea lui Fercală, care aducea acuze grave și chiar insulte lui Frățilă. Afirmând că nu acelea nu sunt rapoarte curente, polonezul care a condus Bursa în anii 2013-2017 glumea spunând că va deschide o secțiune de polemică pe portalul operatorului de piață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitoriiÎn ansamblu, ziua a fost bună pentru acțiunile SIF, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a mers pe contrasensul pieței și s-a apreciat cu 0,31%, până la nivelul de 41.347,16 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,30%, într-o zi în care și cotațiile internaționale ale petrolului de tip Brent și-au reluat declinul.
La BVB, titlurile celei mai mari companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au pierdut 0,76%, până la prețul de 0,3260 lei/acțiune, pe transferuri de 1,69 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,71%, până la prețul de 28,75 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței reglementate, de 10,47 milioane lei.