Companiile cu vizibilitate mai mare de pe sistemul alternativ de tranzacționare a Bursei de Valori București vor trece la o categorie Premium, în timp ce celelalte vor rămâne la categoria Standard. Operatorul de piață încearcă, astfel, că creeze o departajare valorică între cei 280 de emitenți ai pieței AeRO.
Bursa de Valori București a făcut eforturi în cursul anului trecut să promoveze sub o imagine nouă sistemul său alternativ de tranzacționare. Intrarea în devălmășie pe noua piață AeRO a mai multor emitenți de pe Rasdaq, dintre care unii nu respectau standardele minime pentru o societate listată, a fost criticată de investitori.
Operatorul de piață BVB încearcă să pună ordine în criterii și va promova, începând de lunea viitoare, 23 de companii la o categorie Premium, în timp ce restul societăților vor rămâne la categoria Standard.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii octombrie a anului trecut, directorul general al Bursei, polonezul Ludwik Sobolewski, declara pentru Profit.ro că este conștient de potențialul impact negativ al trecerii masive a unor societăți de pe Rasdaq pe piața AeRO pentru brandul sistemului alternativ de tranzacționare și că, în scopul departajării, are în vedere o segmentare pe categorii a pieței.
Filosofia conducerii BVB a fost ca această clasificare de imagine să se realizeze prin promovare și nu în sens punitiv. Astfel, emitenții care sunt mai prietenoși față de piață vor fi promovați la categoria superioară, în vreme ce ceilalți, care nu sunt interesați de transparență și de atragerea de finanțare, vor fi trecuți în uitare chiar de investitori, cernerea urmând să o facă piața însăși.
Criteriile minime pentru încadrarea pe segmentul Premium este ca societatea să însumeze un volum mediu zilnic de cel puțin 1.000 de euro în ultimele 6 luni și valoarea totală a deținerilor mai mici de 10% să fie de cel puțin un milion de euro.
Cei 23 emitenți care vor intra începând cu 15 februarie la cota AeRO Premium sunt Argus Constanța (UARG), Autonova Satu Mare (AUTQ), Bittnet Systems (BNET), Braiconf Brăila (BRCR), Bucur Obor (BUCU), Bucur București (BUCV), Comat Galați (COTM), Comnord București (COSC), Compania Hotelieră Intercontinental România (RCHI), Comvex Constanța (CMVX), Delivery Solutions (SDAY), Electroprecizia Săcele (ELZY), Flaros București (FLAO), Imotrust Arad (ARCV), International Caviar Corporation Călan (AMAL), Iproeb Bistrița (IPRU) Life is Hard Cluj-Napoca (LIH), Mercur Craiova (MRDO), Practic București (PRBU), Prodvinalco Cluj (VAC), Prospecțiuni București (PRSN), Transilvania Leasing și Credit IFN Brasov (TSLA) și Uzinexport București (UZIN).