Bursa de Valori București și Ministerul Comunicațiilor au semnat joi un protocol de colaboare în vederea încurajării antreprenorilor din domeniul tehnologic să acceseze piața de capital. Un program de șase săptămâni va aduce 60 de firme din domeniul IT pentru prezentări în fața investitorilor.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a fost astăzi la Bursa de Valori București la deschiderea ședinței de tranzacționare. Ar trebui să fie un antemergător al antreprenorilor din industrie care sunt invitați de ministerul de resort, dar și de operatorul de piață BVB să acceseze piața de capital. Cele două entități au semnat astăzi un acord de colaborare dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C, astfel încât aceștia să fie încurajați să se listeze la cota pieței reglementate și a sistemului alternativ de tranzacționare AeRO.
Primul program este unul menit să aducă companiile din industrie în fața investitorilor de portofoliu. Șase ateliere de lucru în șase săptămâni la care vor fi invitate în total 60 de firme (câte zece din fiecare regiune a țării) vor da ocazia antreprenorilor să-și prezinte business-ul în fața celor care pot oferi finanțare pentru proiectele de dezvoltare (investitorii individuali, manageri de fonduri, private equity, business angels si persoane fizice care provin din programele educaționale BVB).
Fieare dintre societățile care vor face parte din acest program urmează să beneficieze de sprijinul unui Consultant Autorizat, poențial intermediar al listării companiei pe una dintre platformele Bursei. "Companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt în căutare de soluții de finanțare", spune ministrul Marius Bostan care în a doua parte a deceniului trecut a intermediat el însuși, în calitate de partner la VMB Partners, aducerea la cota BVB a mai multor emisiuni de obligațiuni ale municipalităților.
Cine sunt pionierii industriei IT pe bursă
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atragerea sectorului IT pe piața de capital rămâne o preocupare pentru Bursa de la București, în condițiile în care în anii precedenți nu a existat o astfel de reprezentare sectorială. Listările promise în anii de "boom" nu s-au materializat, iar la revenirea din recesiune investitorii de portofoliu au fost lipsiți de posibilitatea realizării unor plasamente pe companii ale unuia dintre cele mai dinamice domenii ale economiei românești (unul dintre motoarele creșterii din ultimii ani).
Preocuparea pentru aducerea unor companii din sectorul tehnologic spre piața de capital a devenit ceva mai ridicată în ultimul an și jumătate. În septembrie 2014, Bursa de Valori București a semnat un protocol de colaborare cu asociația patronală a industriei de software și servicii - ANIS ce va consta în facilitarea legăturilor dintre comunitatea investițională și antreprenorii din domeniul IT. "Acest moment este o dovadă că în societatea românească elementul de asociere între structuri private capătă contur, ceea ce nu poate decât să ducă economia înainte", declara atunci la deschiderea sesiunii bursiere Andrei Pitiș, președinte ANIS și proprietarul companiei Simple Systems.
Frații Logofătu au adus Bittnet Systems (BNET) la cota pieței AeRO în luna aprilie a anului trecut, prima listare a unei companii din IT&C pe piața locală de capital. Firma cu o capitalizare bursieră de 7,57 milioane lei, marginal sub cea de la intrarea în ring, a adunat în ultima jumătate de an schimburi de aproape 90.000 de lei, însă, remarcabil, acțiunea se tranzacționează aproape în fiecare zi.
Ulterior, la finele anului trecut, a mai accesat piața AeRO compania Life is Hard (LIH), furnizor de software pentru brokerii de asigurări. Interesul pentru o potențială listare l-au mai arătat și firme precum frunizorul de platforme web Cabanova, sociteățile cluene Arobs Transilvania, Pintech Plus și TinTag, PBX Telecom și Kantor Online, furnizor polonez de servicii de schimb valutar online.