Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere ședința miercuri, în pofida unui declin ușor pe bursele europene, rulajul cu acțiuni însumând 60,78 milioane de lei. Două companii controlate de stat, listate la bursă, au intrat pe lista celor care vor plăti dividende suplimentare, la solicitarea Guvernului.
Guvernul a cerut companiilor Nuclearelectrica și Transgaz să acorde dividende suplimentare, după ce a trimis solicitări similare către Transelectrica, Romgaz și Conpet.
Astfel, potrivit unui anunț pe bursă, acționarii Transagz (TGN) se vor întâlni pe 23 octombrie pentru a aproba acordarea de dividende suplimentare de 171 de milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul Nuclearelectrica (SNN), Ministerul Energiei a cerut distribuirea unor dividende suplimentare de 110 milioane lei, acordarea acestora urmând să fie votată la Adunarea Generală Ordinară și Extraordinară a Acționarilor din data de 28 septembrie.
Acțiunile Nuclearelectrica au crescut cu 3,3% în ședința de astăzi, în timp ce Transgaz a urcat cu 0,25%.
În vară, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica și conducerea executivă a societății s-au opus distribuirii unui dividend special din rezervele constituite din profitul reportat în anii anteriori. Argumentele Nuclearelectrica au vizat necesarul de investiții, pierderea dobânzilor pentru depozitele la termen și decapitalizarea companiei.
Pe piața principală de la BVB, cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu tranzacții de 17,26 milioane de lei, adică o treime din rulajul pe acaestă piață, de 54,56 miloane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal s-a situat Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacții de 9,9 milioane de lei. Acțiunile FP au urcat cu 1,2%, iar TLV, cu 0,44%.
Nuclearelectrica și Transgaz s-au regăsit și ele printre cele mai tranzacționate 10 acțiuni pe segmentul principal, alături de Romgaz.
Pe piața deal, tranzacțiile au fost de 6,23 milioane de lei, reprezentând două tranzacții cu acțiuni Banca Transilvania.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis cu o scădere nesemnificativă, de sub 0,5%. Bursa de Londra a pierdut 0,3%, în timp ce cea de la Paris a urcat cu 0,2%, avans similar cu cel al bursei de la Frankfurt.
Revenind la BVB, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,15%. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră în creștere cu 0,36%.
BET XT și BET BK au avansat cu 0,15%, respectiv 0,39%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.
Potrivit Agerpres, pe lângă cele două companii listate, Guvernul a cerut și companiei Hidroelectrica să plătească dividende suplimentare. Astfel, Ministerul Energiei, care deține o participație de 80% la Hidroelectrica, a cerut acordarea de dividende suplimentare în valoare de 655 de milioane de lei către cei doi acționari. Pe lângă Ministerul Energiei, Hidroelectrica are ca acționar Fondul Proprietatea, cu o participație de 20%.
OUG nr. 29/2017, adoptată anul acesta de Guvern pentru a-și putea majora suma încasată din dividende de la companiile pe care le controlează, prevede că aceste societăți pot da dividende acționarilor și din rezervele financiare constituite, precum și din rezultatul pozitiv reportat al anilor trecuți, nu doar din profitul curent, așa cum prevedea legislația anterior în vigoare.