După oscilațiile puternice pe rulaje consistente, astăzi am avut prima sesiune de acalmie la Bursa de Valori București, caracterizată de o activitate de tranzacționare mai modestă.
Sesiunea robustă de revenire de ieri a fost urmată azi de un ușor recul, pe fondul unor volume în scădere. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,71%, în timp ce indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,78%, până la nivelul de 8.079,23 puncte, cu 7,87% sub maximul post-criză de 8.769,41 puncte atins la sfârșitul lunii mai. Primii 10 emitenți din clasamentul tranzacțiilor au închis „pe roșu”.
Este o dinamică în ton cu ce s-a întâmplat pe piețele bursiere europene, unde indicii principali au avut deprecieri pe linie: -0,47% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,41% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,53% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,58% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, evoluția a fost divergentă, cu un declin de 0,29% al indicelui WIG 20 de la Varșovia și închideri pozitive pentru indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga, de +0,90% și, respectiv +0,56%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-un fel, a fost prima zi de vară, după ce luna iunie a fost una agitată. Raportul pentru primul trimestru al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF) publicat ieri indica o coborâre a indicelui de turbulență în a doua parte a anului trecut și în primele 3 luni din 2017.
După o închidere pe un nou maxim post-criză în luna mai, bursa românească a suferit șocul unei crize guvernamentale și a unor știri contradictorii despre schimbări la nivelul programului de guvernare care au culminat cu un anunț (negat ulterior) privind desființarea Pilonului II al fondurilor de pensii administrate obligatorii cu contribuții obligatorii, cel care asigură cele mai constante cumpărări de acțiuni la BVB.
Investitorii și-au permis astăzi o zi de relativă acalmie, cu oscilații mai reduse ale cotațiilor, un rulaj al pieței de acțiuni de numai 26,13 milioane lei (5,69 milioane euro) și numai 5 acțiuni cu o activitate de tranzacționare depășind reperul de 1 milion de lei.
CITEȘTE ȘI Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completăAproape o treime din tranzacțiile de la BVB de azi au fost reprezentate de schimburile însumând 8,37 milioane lei, pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au depreciat cu 0,46%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune. Titlurile SIF au avut o evoluție chiar și mai bună, ceea ce a făcut ca indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un declin de numai 0,10%, până la nivelul de 33.316,63 puncte.
Al doilea rulaj al zilei, de 4,53 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care s-au depreciat ușor, cu 0,25%, până la nivelul de 39,80 lei/acțiune. Interesant este că șeidnțele de tranzacționare din ultimele săptămâni au conturat prețul ofertei publice care a adus emitentul la bursă în luna mai s-a conturat ca un prag de rezistență foarte greu de trecut.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Premierul Tudose: Proiectul FSDI va fi trimis Eurostat. Ministrul Fifor: Fondul va putea vinde acțiuni de la companii de statSectorul energetic a avut un declin în linie cu media pieței, de 0,70%. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un recul încă și mai puternic, de 1,64%, până la prețul de 26,95 lei/acțiune, pe transferuri de 3,59 milioane lei. Tot pe acest segment, titlurile Conpet Ploiești (COTE) s-au corectat cu 0,47%, până la prețul de 105,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,12 milioane lei, după explozia prețului de ieri de 9,05%.
Pe sectorul bancar, care a avut întâietatea în activitatea de tranzacționare săptămâna trecută, am înregistrat transferuri de 2,74 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au depreciat cu 1,05%, până la prețul de 2,8150 lei/acțiune care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,26 miliarde lei (2,23 miliarde euro).