O eroare în sistemele de date bursiere stârnește panică printre investitori. Acțiunile Amazon, Apple și Microsoft se resetează toate la prețul de 123,47 dolari/acțiune

O eroare în sistemele de date bursiere stârnește panică printre investitori. Acțiunile Amazon, Apple și Microsoft se resetează toate la prețul de 123,47 dolari/acțiune

Sursa foto: Dwnld777 / dreamstime.com

scris 4 iul 2017

Acțiuni tranzacționate pe piața Nasdaq au fost afișate la prețuri mult diferite de cele de pe bursă chiar înainte de ziua liberă de 4 iulie a piețelor financiare americane. Terminale importante precum Bloomberg sau Thomson Reuters nu au afișat cotațiile aberante pentru acțiuni precum Amazon, Microsoft, Apple, Amgen și Zynga, însă în sesiunea asiatică pe unele platforme chiar au fost realizate câteva tranzacții la respectivele prețuri.

Pentru câteva minute, terminale din lume au arătat compania Zynga, producătorul jocului Farmville, ca fiind mai valoroasă decât banca americană de investiții Goldman Sachs după o creștere de 3.292%, iar Microsoft arăta ca o companie de 1 trilion de dolari. Sunt rezultatele unei erori informatice apărute pentru afișajul unor acțiuni tranzacționate pe piața Nasdaq de tehnologie de la New York.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai multe titluri, precum Amazon, Apple și Microsoft, s-au resetat la prețul de 123,47 dolari/acțiune, transmite Financial Times, ceea ce a însemnat lucruri diferite. Astfel, aceasta ar fi însemnat că acțiunile Amazon s-au prăbușit cu 87%, echivalentul unei pierderi de capitalizare de 398 miliarde dolari, pentru titlurile Apple declinul virtual a fost de 14,3%, iar pentru Microsoft s-a tradus printr-un avans de 79,1%.

Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.” CITEȘTE ȘI Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.”

Prețurile din computere s-au resetat aparent pentru un test de date de rutină înaintea Zilei Independenței SUA, când nu se tranzacționează, însă câțiva formatori de piață au preluat respectivele prețuri ca fiind reale. În Hong Kong chiar s-au raportat câteva tranzacții la cotațiile aberante, chiar dacă unele dintre acestea au fost imediat anulate.

O serie de companii asiatice au avut o avalanșă de telefoane și e-mail-uri de la clienți care doreau să-i întrebe ce s-a întâmplat. Acțiunile americane de tehnologie sunt foarte populare pentru această piață pe segmentul produselor structurate și sunt tranzacționate intens.

O eroare în sistemele de date bursiere stârnește panică printre investitori. Acțiunile Amazon, Apple și Microsoft se resetează toate la prețul de 123,47 dolari/acțiune

În piețele mari, eroarea nu a avut efect. Terminalele Bloomberg, Thomson Reuters și Google Finance nu au afișat schimbarea automată de prețuri la nivelul de 123,47 dolari/acțiune. „Nu a fost o eroare a Nasdaq”, spune un comunicat al operatorului de piață new-yorkez. „Câțiva furnizori de date bursiere au făcut un test de date și le-au afișat ca prețuri live.”

Bloomberg, care a cotat câteva companii la 123,47 dolari/acțiune, a refuzat să comenteze, iar Reuters, de asemenea, nu a răspuns imediat. Comunicarea Google a sunat astfel: „Putem confirma că un terț furnizor de date bursiere a transmis informații incorecte pe care le-a primit de la Nasdaq. Este o problemă care se repară și sperăm să realizăm un update al datelor noastre bursiere în cel mai scurt timp.”

Acțiunile listate la New York Stock Exchange nu au fost afectate de incident. Terminalul Bloomberg nu a listat cele mai multe din cotațiile aberante. Afișajul a indicat fie o scurtcircuitare a datelor (“market wide circuit breaker halt — level 2”), fie o pauză datorată volatilității în trading.

„Dacă ceva cade cu 10%, probabil te îngrijorezi mai mult decât dacă scăderea este de 85%”

Nu este prima eroare tehnică ce afectează piețele bursiere. Cea mai cunoscută dintre acestea este așa-numitul flash-crash din 6 mai 2010, când indicele Dow Jones Average Industrial a scăzut cu aproape 1.000 de puncte (echivalentul unui picaj de 9%) în doar câteva minute, pentru a avea apoi un rebound consistent.

Mohammed Apabhai, șef de strategie de trading pentru Asia-Pacific la Citigroup, afirmă că deja investitorii s-au obișnuit cu astfel de erori informatice. „Dacă ceva cade cu 10%, probabil te îngrijorezi mai mult decât dacă scăderea este de 85%”, spune acesta.

Nu toate acțiunile s-au resetat la 123,47 dolari pe unitate. Spre exemplu, titlurile Amgen s-au înjumătățit la 84,87 dolari/acțiune, iar titlurile Bed Bath & Beyond au fost setate la prețul de 123,45 dolari/acțiune, ceea ce ridica, teoretic, valoarea de piață a companiei de la 4,4 miliarde dolari, la 17,9 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
nasdaq
sua
bursa
amgen
amazon
microsoft
apple
asia
hong kong
zynga