Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlată de statul român prin Ministerul Energiei cu peste 82% din acțiuni, și-a majorat profitul net cu 60% în primul semestru al anului, la 290,6 milioane lei, deși producția sa de energie a scăzut cu circa 1%.
Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu peste 20%, la mai mult de 1,2 miliarde lei.
"Veniturile din exploatare au crescut cu 20,1%, determinate de creșterea cu 22,1% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I al anului 2019 față de pretul mediu ponderat din semestrul I al anului 2018, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 similare cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018 (scădere cu doar 1%)", se arată în ultimul raport semestrial al Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilorPotrivit sursei citate, față de aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 9%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 18%, fără tarif de rețea, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piața spot (PZU) a scăzut cu 35%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 38%.
În primul semestru, Nuclearelectrica și-a vândut doar circa 0,1% din energie pe piața reglementată, la preț aprobat de ANRE, compus din costuri plus marjă de profit de 5%.
"Pentru anul 2019, pentru respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/28.12.2018, ANRE a emis Decizia nr. 326/2019, prin care stabilește o cantitate de energie electrică de vândut de către SNN pe contracte reglementate de 1.377 GWh (din care 6,1 GWh pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019), urmând ca, pentru anii următori, obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate atribuite SNN să se stabilească la un nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrică livrată. De asemenea, ANRE a stabilit prin respectiva decizie prețul reglementat care trebuie practicat în 2019, respectiv 188,33 lei/MWh, valoare netă de tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice achitat către Transelectrica", mai precizează compania.
CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu de proporții la o firmă care se ocupă cu reciclarea materialelor; populația, avertizată prin Ro-AlertCheltuielile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut cu 9,7%, la 569,5 milioane lei, în principal ca urmare a majorării costurilor cu energia electrică achiziționată și a unei ușoare creșteri a celor cu personalul, compensate parțial de scăderea cheltuielilor cu reparații și mentenanță.
Compania și-a realizat în proporție de 53,4% programul de investiții din prima jumătate a anului, raportând realizări de 136,9 milioane lei.
"Gradul de angajare bugetară la data de 30 iunie 2019 este de peste 95%, restul obiectivelor de investiții neangajate se află în diverse stadii de derulare a procedurilor de achiziție", menționează Nuclearelectrica.