Compania de servicii petroliere Rompetrol Well Services acordă dividendele din propunerea board-ului, dar ignoră propunerile acționarilor minoritari de la KJK Balkan Holding, care ar fi ridicat repartizările de cash la randamente cu 2 cifre.
Adunarea Generală a Acționarilor de la Rompetrol Well Services (PTR) a aprobat propunerea Consiliului de Administrație pentru distribuirea, cu dată a plății 12 iulie, a unui dividend brut de 0,042301 lei/acțiune, care, la ultimul preț de închidere de la BVB, de 0,6740 lei/acțiune, oferă un randament net de 5,77%.
Totodată, AGA a respins propunerile KJK Balkan Holding, acționar minoritar cu o deținere de 10,68% din titluri, care vizau distribuția unor sume de cash de pe bilanțuri sub formă de dividende, dar și rapoarte privind tranzacții realizate de companie și care ar fi îndreptate împotriva fondurilor emitentului listat pe piața reglementată a Bursei de Valori București.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capitalFondul finlandez solicitase schimbarea destinației rezervelor constituite din profitul net obținut în anii precedenți în valoare de 12,85 milioane lei și distribuirea acestei sume sub foirma unui dividend brut de 0,0462091 lei/acțiune. De asemenea, KJK cere schimbarea destinației sumei de 20,53 milioane lei de la capitolul „alte rezerve” și distribuirea unui dividend brut de 0,0737909 lei/acțiune. Compania a dat curs solicitării și a completat convocatorul cu punctele de pe ordinea de zi privind acordarea dividendelor suplimentare, însă acestea au fost respinse .
Practic, finlandezii ceruseră o repartizare de cash de 33,38 milioane lei, din care suma de 3,56 milioane lei ar fi urmat să fie încasată de ei în contul celor 29,71 milioane de acțiuni cu simbolul PTR deținute. În cazul în care compania ar da curs, cea mai mare sumă, de 24,37 milioane lei ar urma să revină acționarului majoritar din Kazahstan, care, prin societatea KMG International înregistrată în Olanda, controlează 73,01% din titluri.
Este un eșec al celor de la KJK, care, în trecut, au reușit să obțină distribuția unui dividend-mamut. În anul 2022, observând acumularea de numerar într-un sistem de cash-pooling urmare a unei încasări în contul unei creanțe mai vechi, finlandezii au reușit să obțuină de la acționarul majoritar votul pentru distribuția unui dividend-mamut, cu ranament de 2 cifre și care a condus la creșterea explozivă pe bursă a acțiunilor, oportunitate de investiție prezentată la vremea aceea de Profit.ro.
KJK a avut respingere și la cererea privind atragerea răspunderii administratorilor pentru un prezumtiv prejudiciu de 4,18 milioane lei. De asemenea, solicitările pentru un audit al tranzacțiilor cu societățile afialiate acționarului majoritar, privind decizii de oprire a unor astfel de transferuri în vederea protejării fondurilor Rompetrol Well Services nu au fost incluse pe ordinea de zi, pe motiv că acestea sunt de competența Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor.