După ce a solicitat insolvența la jumătatea acestei luni, compania Romcab din Târgu Mureș a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru sfârșitul lui martie în vederea alegerii și mandatării administratorului judiciar.
Acum o lună, acționari de portofoliu ai Romcab Târgu Mureș (MCAB), disperați de picajul de aproximativ 50% al acțiunilor companiei pe bursă încercau să găsească reprezentanți ai conducerii societății, dar nu izbuteau. Profit.ro poate confirma că la acea dată de maxim stres la BVB pentru acest emitent persoana însărcinată cu relația cu investitorii nu răspundea la dispozitivul mobil, în timp ce la capătul liniei de telefon al cărui număr era indicat pe portalul Bursei nu se afla decât agentul de pază de la „Poarta 1”.
Este rândul acționarilor să fie solicitați de Consiliul de Administrație al Romcab. Acesta a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru data de 27-28 martie, primul punct pe ordinea de zi fiind desemnarea administratorului special al societății care și-a solicitat insolvența la 10 februarie.
CITEȘTE ȘI Electromagnetica și-a redus cu 39% activitatea în 2016, dar a trecut pe profit, cu un rezultat net de 4,7 milioane leiÎn prezent, administratorul provizoriu este firma RTZ & Partners SPRL din Cluj-Napoca, potrivit dispunerii privind deschiderea procedurii insolvenței decisă de judecătorul sindic al Tribunalului Specializat Mureș.
Datorii de peste 50 de ori mai mari decât valoarea de piață și pierderi de aproape 40 milioane de euro
Compania, care devenise unul dintre cei mai lichizi 20 de emitenți de la cota Bursei de Valori București, a fost suspendată de la tranzacționare de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nu înainte ca acțiunea să se fi prăbușit cu aproape 80% față de nivelurile de tranzacționare de la sfârșitei toamnei trecute, până la prețul de 1,88 lei/acțiune. La respectiva valoare de tranzacționare, capitalizarea bursieră a Romcab era de 17,64 milioane lei (3,90 milioane euro), de peste 52 de ri mai mică decât datoriile totale care se ridicau, la finele lui 2016 la 925,35 milioane lei.
Panica pe bursă s-a amplificat în contextul în care investitorii au aflat de inițierea ieșirii din societatea a bămncii americane de investiții Morgan Stanley care avea încă din anul 2007 o deținere de 22,87% din titlurilre societății și de pătrunderea în piață a informațiilor potrivit cărora Romcab ar fi avut peste 100 de incidente de plată înregistrate la Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României.
Temerile care au antrenat valul de vânzări de pe bursă aveau să fie confirmate atât de intrarea în insolvență a companiei, cât și de publicarea rezultatelor financiare anuale preliminare ale producătorului de cabluri din fibră optică. Deși nimic nu anunța dezastrul la rezultatele de 9 luni, când societatea raporta un profit de 39,59 milioane lei, compania a avut în 2016 pierderi catastrofale, de 178,23 milioane lei, de 10 ori mai mari decât întreaga valoare de piață a companiei.