Bursa românească a câștigat în medie un procent și jumătate într-o sesiune pe volume în ușoară creștere. Într-un tablou aproape integral „verde” au făcut notă distinctă tocmai cele mai tranzacționate titluri, cele ale Fondului Proprietatea, care au suferit depreciere. Răspunzând la reveniriea puternică a cotației petrolului în prefigurarea unei înțelegeri între Rusia și Arabia Saudită, titlurile OMV Petrom au avut un ricoșeu de peste 8%.
După o sesiune de vânzări puternice miercuri la Bursa de Valori București, piața a deschis pe o tendință de revenire care s-a menținut până la finalul orarului de tranzacționare. Au fost suficient de multe ordine de cumpărare pentru a susține cotațiile. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 53,35 milioane lei (11,05 milioane euro), în creștere față de etapa revenirilor recente, dar departe de volumele excepționale ale ședințelor de scăderi importante precipitate de panica antrenată de epidemia coronavirus.
Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,55%, iar indicele reprezentativ s-a apreciat cu 1,66%, până la nivelul de 7.548,64 puncte. Sub aspect tehnic, ședința de azi nu are o semnificație deosebită, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești fiind încă pe un impuls de respingere după testarea rezistenței dată de retragerea Fibonacci de 23,6% a tendinței descendente din martie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ședința nu a fost neapărat la fel de favorabilă dacă avem în vedere că cele mai tranzacționate titluri, cu schimburi însumând 20,92 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au suferit un recul de 1,39%, până la prețul de 1,0650 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos indicele financiar BET-FI care a închis marginal peste referință, +0,03%, la nivelul de 38.204,37 puncte.
Piața românească a beneficiat de un climat favorabil din piețele financiare internaționale, unde cumpărătorii s-au regrupat după scăderile de miercuri. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a revenit peste reperul de 21.000 de puncte, iar în Europa tabloul este preponderent pozitivâ: +0,31% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,27% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,62% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și 1,32% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Banca Națională a României recomandă băncilor să nu distribuie dividende. Acționarii trebuie să suporte o parte din șocInfluența principală din mediul extern a vent, însă dinspre cotația internațională a petrolului. Chiar dacă între timp aprecierile s-au atenuat, iar cotația țițeiului de tip Brent s-a stabilizat în zona de 30,00 dolari/baril, explozia era de peste 40% ora închiderii ședinței de la BVB. Impactul s-a resimțit pe titlurile OMV Petrom (SNP) care au avut un salt de 8,58%, până la prețul de 0,3100 lei/acțiune, pe transferuri de 6,29 milioane lei, care au tras în sus indicele energetic BET-NG care a supraperformat pieței, cu o apreciere de 3,60%.
Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,54%, până la prețul de 27,85 lei/acțiune, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) și-au continuat raliul, +2,15%, până la prețul de 14,28 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,76 milioane lei. Un impuls de 4,34% au avut-o titlurile Electrica (EL), are au închis la prețul de 9,62 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,21 milioane lei. La jumătatea lunii trecute, în contextul vânzărilor pe panică, titlurile distribuitorului de electricitate atingeau un minim la închidere de 8,06 lei/acțiune.
Aprecieri au avut și transportatorii energetici care au adunat schimburi apropiate de reperul de 1 milion de lei: +1,75%, până la prețul de 232,00 lei/acțiune pentru titlurile Transgaz Mediaș (TGN) și +1,122%, până la prețul de 16,60 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitoriiDupă șocul resimțit ieri prin revenirea BRD Groupe Société Générale (BRD) asupra deciziei de distribuire de dividend, titlurile bancare au trecut în planul secund al bursei. Interes totuși a existat. Astfel, titlurile BRD au urcat cu 0,54%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe transferuri de 3,53 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,46%, până la prețul de 1,7600 lei/acțiune.
Tot pe segmentul bancar, am consemnat un rulaj de 1,60 milioane lei, peste media obișnuită realizată de respectivul emitent la BVB unde este listat secundar, pe titlurile Erste Group AG (EBS). În acord cu evoluția din piața principală de la Viena, titlurile băncii care în România deține BCR au scăzut cu 2,49%.