În ultima zi de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București, oscilațile au fost minore, iar activitatea de tranzacționare a depășit doar cu puțin reperul de 10 milioane de lei, și aceasta fiind concentrată pe doar 3 emitenți, de regulă cei ale căror titluri sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți.
De neclintit. Așa a apărut bursa românească în ultima sesiune a acestei săptămâni. Simptomatic, cele mai tranzacționate 2 acțiuni au închis ziua pe nivelurile de închiere ale sesiunii precedente, respectiv prețul de 2,5150 lei/acțiune în cazul Băncii Transilvania (TLV) care a adunat schimburi de 4,61 milioane lei și cel de 13,26 lei/acțiune la BRD Groupe Société Générale (BRD) care a însumat volume echivalente cu 2,43 milioane lei. Cele 2 titluri dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt preferate tradițional de investitorii instituționali străini care vor să ia epunere pe piața locală, aparent singuri activi în această etapă de sezon estival.
Într-o ședință în care întreg rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost de 10,50 milioane lei (2,22 milioane euro), reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 0,51%, până la prețul de 0,3920 lei/acțiune, aceasta fiiind tot o acțiune tradițional țintită de nerezidenți.
CITEȘTE ȘI Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companieiȘi la nivelul indicilor, piața arată indecisă. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,07% sub referință, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,13%, până la nivelul de 39.885,53 de puncte, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,17%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,08%, până la nivelul de 8.961,46 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află într-o etapă de indecizie după testarea ca suport dinamic a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.