Negocierile dintre statul român și gigantul american ExxonMobil pe tema exploatării gazelor din perimetrul Neptun Deep par a fi intrat într-un impas, compania americană manifestându-și intenția de a renunța la cel puțin o parte din participația de 50% pe care o deține în proiect, alături de partenerii de la OMV Petrom.
În primăvara acestui an, Profit.ro anticipa perspective sumbre pentru Marea Neagră.
Guvernul României susține că a fost informat despre această intenție a companiei americane, însă afirmă că Exxon nu se va retrage total din proiect, ci că va rămâne operator. Este însă neobișnuit ca o companie care ar avea o participație minoritară (majoritară va rămâne participația OMV Petrom de 50%) să fie operatorul unui zăcământ.
În plus, ExxonMobil nu este un fond de investiții aflat în cautare de parteneri, ci una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze la nivel global, care anul trecut a avut venituri de 20 de miliarde de dolari și a efectuat investiții în valoare de peste 25 miliarde de dolari.
"Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenția pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele", scrie Agerpres.
Potrivit unor surse, reprezentanții Guvernului și cei ai Exxon au periodic întâlniri.
ExxonMobil și OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracție.