Profitul Electrica s-a înjumătățit ca urmare a majorării prețului energiei achiziționate

Profitul Electrica s-a înjumătățit ca urmare a majorării prețului energiei achiziționate
scris 15 nov 2019

Profitul Grupului Electrica SA s-a redus cu 48,8% în primele trimestre ale acestui an, la 161 milioane de lei de la 315 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a majorării cu o treime a costurilor cu energia achiziționată.

Cu toate acestea, Grupul Electrica a compensat pierderea de 41 de milioane de lei din primul trimestru prin profitul net obținut pe următoarele două trimestre, de 202 milioane de lei, la nouă luni compania înregistrând un profit net consolidat de 161 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

“După un prim trimestru al acestui an marcat de modificările semnificative ale cadrului de reglementare, care au avut efecte nefavorabile asupra afacerii, am reușit să recuperăm și, la nouă luni, să înregistrăm un profit net consolidat de 161 milioane RON, ceea ce reprezintă 133% din valoarea bugetată pentru întreg anul 2019. Într-o perioadă plină de provocări, am continuat să ne asumăm rolul de companie responsabilă față de cei 3,7 milioane de utilizatori din portofoliu, precum și față de cei peste 7000 de acționari. În egală măsură, considerăm că autoritățile au responsabilitatea de a asigura predictibilitate, un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile, precum și tratament echidistant și nediscriminatoriu pentru toți participanții din piața de energie”, susține directorul genral al Electrica S.A., Corina Popescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4.7 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de 14,5% sau 597 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 3,9%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,5% și a tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,4%, ca rezultat al creșterii cu 8,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 5,6%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziția energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2.4 miliarde lei în primele 9 luni din 2019.

Această evoluție a fost resimțită în segmentul de distribuție, prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea, influențată de evoluția ascendentă a prețurilor de achiziție a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari față de prețul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuție din Grupul Electrica.

Și în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creștere a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică cu 34,2%, ca efect cumulat al creșterii prețului de achiziție și al cantității de energie electrică achiziționată.

“Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal întrucât, prin tarifele aprobate de către ANRE, prețul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat”, susține Transelectrica.

În primele 9 luni ale anului 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,27 TWh (în creștere cu 0,5% față de 9 luni 2018) către un număr de aproximativ 3,77 milioane de utilizator.

Operatorii de distribuție din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul național.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 51,00%, iar pe piața concurențială are o cotă de 10,85% (conform raportului ANRE din august 2019). Compania a furnizat 6,9 TWh de energie electrică către un număr de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultimă instanță, cât și de pe piața concurențială).

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
electrica
majorare prețuri