Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi seară, la Digi24, că bugetul pe anul 2020 va fi prezentat Parlamentului înainte de 20 decembrie, iar rectificarea bugetară va fi adoptată de către guvern până la finalul lunii noiembrie.
„Încerc să-l aduc (n.r. - bugetul) înainte de 20 decembrie, deci în acea perioadă să venim cu el în Parlament ca să-l putem dezbate și să fie aprobat. Rectificarea, în jur de 26-27 noiembrie, deci până pe 30 noiembrie”, a spus Florin Cîțu, potrivit News.ro
El a confirmat că rectificarea bugetară va fi făcută cu un deficit de 4%: „De aceea am vrut să fiu foarte onest, să spun tuturor și piețelor internaționale, toată lumea trebuie să știe: asta este situația la acest moment. Într-o săptămână jumătate voi avea mai multe soluții”.
CITEȘTE ȘI PIB-ul a crescut cu 4% în primele nouă luni, pe serie brută, față de anul trecut, și cu 0,6% în trimestrul 3Despre dclarațiile venite din partea PSD că nu ar fi o nenoricire să fie depășit pragul de 3% deficit bugetar, ministrul a spus: „Încercăm să corectăm astăzi greșelile PSD”.
„Este bine ca oamenii să știe situația reală și să fim predictibili decât să încercăm artificii ca Al Capone. Nu am spus că fostul ministru Teodorovici este Al Capone. Am spus că metoda folosită este cea folosită de gangsterii americani care se ascundeau de fisc. Mie îmi dau dreptate instituțiile internaționale pentru că artificiile pe care le-a folosit Eugen Teodorovici sunt penalizate de rapoartele pe care le scrie Comisia Europeană despre România. Amânarea plății TVA pentru luna următoare ca să poți să bagi deficitul de formă sub 3%, pentru că el era acolo, doar s-a amânat o plată, este penalizată de Comisia Europeană. În UE astfel de șmecherii mărunte nu sunt acceptate, oamenii lucrează transparent cu informații de bază”, a completat ministrul.
Florin Cîțu a a mai spus că a preferat să aducă informații reale despre economie pentru ca instituțiile internaționale să nu penalizeze România.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi, în prima sa conferință de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat și a anunțat că va sesiza instituțiile abilitate. El a estimat că astăzi deficitul este de peste 4%. Fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici a răspuns. tot joi, acuzațiilor succesorului său, Florin Cîțu, care l-a comparat cu Al Capone, susținând că a avut două tipuri de buget, spunând că este Al Capone ”așa cum domnul Cîțu este șeful FBI” și acuzându-l că ”nu știe să citească un buget”. Referitor la anunțul lui Florin Cîțu conform căruia, în urma situației găsite în legătură cu finanțele țării se va adresa organelor competente, Orlando Teodorovici i-a recomandat acestuia să-i ceară colegului său de guvern, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, să-i explice care sunt consecințele unui denunț calomnios.