Profit Piața de Capital.forum - Bogdan Drăgoi, SIF Banat, spune că bursa trebuie susținută prin reducerea și simplificarea taxării și prin modificarea comisioanelor pentru fondurile de pensii: Dacă ne uităm la volumul zilnic, este tristețe

Profit Piața de Capital.forum - Bogdan Drăgoi, SIF Banat, spune că bursa trebuie susținută prin reducerea și simplificarea taxării și prin modificarea comisioanelor pentru fondurile de pensii: Dacă ne uităm la volumul zilnic, este tristețe
scris 20 apr 2021

Președintele SIF Banat-Crișana, Bogdan Drăgoi, spune că autoritățile trebuie să ia măsuri dacă vor să facă din bursa românească o prioritate, în condițiile în care lichiditatea rămâne foarte redusă: mai multe listări, management mai bun, dar și reducerea impozitelor pentru jucători, care să atragă mai mulți investitori mici și deblocarea tranzacțiilor fondurilor de pensii, care sunt aspru penalizate cu comisioane.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV

“Dezvoltarea pieței de capital trebuie să fie o prioritate. Cum o facem? Răspunsul e puțin mai complicat”, spune Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat-Crișana, în cadrul videoconferinței Profit Piața de Capital.forum - Bursa în anul crizei sanitare și al incertitudinilor economice.

Urmărește-ne și pe Google News

“Ne așteptăm ca statul să-și intre în rol și să vină să susțină această piața de capital, atât prin listări noi, cât și prin un mai bun management și poate o rotație mai mică a managementului la companiile deja listate. Pe de altă parte, sectorul privat s-a mișcat foarte bine în ultima perioadă, a venit cu listări și la firme mici și la firme mari. Intenții există, dorințe există și piața și mai ales BVB a făcut eforturi să devină transparentă și să ajute”, spune Drăgoi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Este nevoie, însă, de mai multe tranzacții zilnice, care acum sunt la doar 10 milioane de dolari, chiar dacă piața locală a ajuns de curând la statutul de piață emergentă.

“Chiar dacă de mult timp vorbim de performanțe pe piața de capital, dacă ne uităm la volumul zilnic, este tristețe, poate că e ceva mai bine decât în 2018 sau 2020, dar nu este la nivelul la care ne așteptăm, pe care ni-l dorim sau unde ar trebui să fim într-un context global”.

Drăgoi, care a fost lucrat mai bine de trei ani în Ministerul Finanțelor, fiind pentru scurt timp și ministru, dă exemplu despre cum statul înțelege să stimuleze un instrument prin programul cu obligațiuni pentru populație Fidelis, pentru care impozitul este zero. De o taxare mai mică este nevoie și pentru atragerea investitorilor retail la bursă, spune acesta.

BVB și Asociația Administratorilor de Fonduri au propus, la începutul acestui an, care în loc de impozit de 10% din câștiguri și contribuții de asigurări sociale și de sănătate, dar cu posibilitatea deducerii pierderilor, investitorii să plătească un impozit de 1% la tranzacție.

“Atâta timp cât faci o taxare cu 1% la tranzacții cu stopare la sursă, pe de o parte facilitezi birocrația, pe de altă parte ai un avantaj al ANAF, care în loc să meargă să vadă că 100.000 de jucători plătesc taxele la timp, nu ai de monitorizat decât 20 de brokeri și îți vei asigura și un flux continuu de lichiditate. Există avantaje de ambele părți, dar scopul principal al acestei măsuri trebuie să fie acela de stimulare și de atragere a retailului către bursă. Este trist să vedem astăzi că o mare parte dintre jucători se duc către platforme externe, către tot felul de moduri de plasare a banilor și nu o fac prin bursa locală” spune Drăgoi.

O altă problemă care ține pe loc volumele zilnice ține de felul în care plătesc comisioane fondurile private de pensii, care sunt cei mai mari investitori instituționali.

“Este o nebunie ca astăzi, într-o bursă pe care încercăm să o dezvoltăm, principalii jucători, fondurile de pensii, au poziții de bani în hold și dacă te uiți puțin în legislație vei constata că nu tranzacționează nimic, deoarece comisioanele sunt plătite de către managerul de fond. Este greșit și o sursă foarte mare de potențială finanțare a pieței de capital care este blocată, nu ai de unde să iei lichiditate dacă principalii jucători nu tranzacționează”, adaugă Drăgoi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan dragoi
bursa
listare bursa
impozit tranzactii
comisioane fonduri pensii