Profit Financial.forum – Adrian Tănase, CEO BVB: Listări periodice, creștere a numărului de investitori, relevanță sporită la nivel internațional. „Nu văd ce ar putea să oprească acest trend.”

Profit Financial.forum – Adrian Tănase, CEO BVB: Listări periodice, creștere a numărului de investitori, relevanță sporită la nivel internațional. „Nu văd ce ar putea să oprească acest trend.”
scris 8 dec 2021

Anul 2021 a adus un număr record de noi emitenți la cota bursei, iar perspectiva simplificărilor fiscale ar urma să majoreze încă și mai mult conturile active ale investitorilor individuali.

Atât partea de cerere, cât și cea de ofertă au avut creșteri semnificative în cursul acestui an. La Bursa de Valori București a fost un număr de 21 de listări de companii, dintre care 3 societăți au fost la cota pieței reglementate, în paralel cu aproape 30 de noi emisiuni de obligațiuni corporative și constanță trimestrială pentru ofertele de titluri de stat pentru populație în programul Fildelis, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, la Profit Financial.forum.

Urmărește-ne și pe Google News

Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Numărul portofoliilor a crescut la 75.000, iar dintre acestea 28.000 erau reprezentate de investitorii activi, cu cel puțin o tranzacție în ultimele 6 luni. „Pe acești parametri – foarte importanți – evoluția bursei a fost una foarte bună”, spune Tănase.

Acțiunile AROBS intră la tranzacționare la un preț cu un sfert mai mare decât cel al plasamentului privat. Valoare de piață de aproape 160 milioane euro CITEȘTE ȘI Acțiunile AROBS intră la tranzacționare la un preț cu un sfert mai mare decât cel al plasamentului privat. Valoare de piață de aproape 160 milioane euro

Aceste intrări în piață au favorizat și o ridicare a multiplillor, indicii având o creștere de aproximativ 30% de la începutul anului. Bursa românească are un proces de consolidare în indicii de piață ermergentă, agenția de evaluare financiară FTSE Russell promovând în septembrie companiile OMV Petrom (SNP) și TeraPlast Bistrița (TRP), în timp ce în decembrie acțiunile One United Properties (ONE) intră în structura indicelui FTSE All Cap și Transport Trade Services (TTS) în cel pentru Micro Cap. „Noi dorim ca poziția României în cadrul acestui indice să devină din ce în ce mai mare și să avem din ce în ce mai multe companii care să fie prezente”, spune Tănase care menționează premise bune sub acest aspect și pentru 2022.

Sistemul de reținere la sursă a impozitului pe tranzacțiile bursiere face obiectul unei inițiative legislative din Parlamentul României, iar acesta ar urma să faciliteze intrarea retailului pe bursa românească. „Scopul este să simplificăm viața investitorilor individuali când investesc pe piața de capital; să eliminăm această necesitate de a-și face declarațiile fiscale în urma câștigurilor pe care le au la bursă”, a conchis Tănase.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa
obligatiuni
tts
one united
omv petrom
ftse russell
teraplast