SIF Oltenia a notificat piața că Radu Hanga, cel care este după alegerile de anul trecut și președintele Bursei, și-a înaintat demisia din funcția de administrator al SIF-ului de la Craiova. Societatea este într-un blocaj ca urmare a luptei pentru putere între boardul condus de președintele Tudor Ciurezu și un grup de acționari contestatari în frunte cu SIF Banat Crișana, iar în acest context supraveghetorul ASF a suspendat temporar de la tranzacționare acțiunile de pe platforma instituției unde este președinte Hanga. Acesta nu a participat nici la o AGA de bilanț controversată de săptămâna trecută, iar acum alege să facă pasul înapoi. "Nu mai e compatibil ce fac eu la Bursă cu ce se întâmplă acolo."
Problemele se adâncesc la SIF Oltenia (SIF5), unde încă de săptămâna trecută Profit.ro, menționa în premieră că o AGA s-a ținut în sală, iar o AGA "pe caldarâm", ambele cu cvorum prins în procesul verbal, dar cu hotărâri contradictorii, cel mai probabil voturi încălecate, ceea ce a determinat și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să suspende de la tranzacționare în limita a 10 zile acțiunile societăți.
Acum, SIF-ul cu sediul de la Craiova pierde un membru din board, chiar pe Radu Hanga, care a fost ales la sfârșitul anului trecut președinte al Bursei de Valori București. Este o mișcare menită să evite o contaminare reputațională a operatorului de piață BVB, în condițiile în care la SF Oltenia sunt reclamate nerespectări ale drepturilor acționarilor. "Nu mai e compatibil ce fac eu la Bursă cu ce se întâmplă acolo și cred că e esențial, dacă vrem să avem o piață, companiile să respecte dreptul acționarlor de a se exprima", a declarat Hanga pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un frizer american sfidează ordinele de restricție și redeschide afacerea. „Nimeni nu ne va salva. Dacă o dau în bară, mai degrabă o fac muncind, decât stând și văzând cum mi se iau drepturile, afacerea și abilitatea de a-mi întreține copiii!”Mutarea vine în contextul unei lupte pentru conducerea SIF-ului între boardul ales în anul 2017 condus de președintele Tudor Ciurezu și acționari grupați SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) și căreia i s-a alăturat fondurile Certinvest. Aceștia nu au fost primiți în sală la AGA săptămâna trecută, boardul motivând decizia cu eforturi de combatere a răspândirii noului coronavirus. Pe de altă parte, contestatarii au avut puterea de a agrega un cvorum de 30,54% pentru o AGA ținută în fața sediului societății, prezidată de administratorul Cristan Bușu, și care nu numai că a respins toate propunerile de pe ordinea de zi, inclusiv cea de dividend, dar a votat și revocarea a 6 membri ai Consiliului de Administrație, inclusiv Hanga.
Nemulțumirea exprimată direct de președintele Bogda Drăgoi al SIF Banat Crișana era că Hanga validează prin prezența sa, un comportament care îi lipsește pe acționari de drepturile lor. Acum președintele BVB - care de altfel nu a fost niciun minut în sala de ședință unde s-a ținut AGA - se repliază oferindu-și explicațiile: "Am mers la AGA, deși ne aflam în plină pandemie, la solicitarea unor acționari și în semn de respect pentru toți acționarii SIF Oltenia."
Acum, însă, face pasul total înapoi. "Cred că orice companie trebuie să respecte legea și dreptul acționarilor de a decide; este o condiție esențială dacă vrem ca piața noastră de capital să se dezvolte și să aibă un viitor." Hanga fusese ales membru în CA la SIF Oltenia în prmăvara anului 2017, într-un răstimp în care Grupul Banca Transilvania, unde acesta a acumulat o activitate de 2 decenii, acumulase pachete consistente de acțiuni.
CITEȘTE ȘI Mesaj din Olanda: Vin dividende la Digi. Randament net mai mic de 2%SIF Oltenia este acum într-o zonă de achivoc în care nu numai că are 2 AGA concurente, dar niciuna din acestea nu are înregistrate hotărârile la Oficiul Registrului Comerțului spre publicare în Monitorul Oficial, în contextul în care cele 2 tabere s-au blocat reciproc prin demersuri în justiție.
Ieri, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) denunță comportamentul boardului lui Ciurezu față de acționari, respectiv refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a unor solicitări de completare a convocatorului venite din zona SIF-urilor contestatare și care controlează împreună 5% din acțiuni, dar și faptul că reprezentanți ai acestora, împreună cu alți investitori care aparent ar controla 30,54% din SIF, conform "cvorumului întrunit de AGA de pe caldarâm", au avut interdicția de a intra în sala de ședințe a AGA, în baza unor decizii ale Consiliului de Administrație luate cu puțin înainte de desfășurare. "Nu există nicio justificare pentru această decizie", consideră Asociația Investitorilor. Entitatea afiliată organizațiilor europene de protecție a drepturilor investitorilor reunite sub sigla Better Finance avertizează ASF că dacă va continua în aceeași atitudine de "îngăduință ș toleranță", în viitor "vom asista la abuzuri tot mai grave, la excese de prerogative ale administratorilor sau practici ilegale frecvente, creând precedente din ce în ce mai periculoase".
CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentarComportamentul în care acționarii cu pachete consistente au fost ținuți pe treptele SIF-ului de la Craiova a fost denunțat pentru Profit.ro de către unul din cei puși să aștepte, Drăgoi de la SIF Banat-Crișana. „Am stat în fața societății și nu ni s-a permis accesul. Este ceva nemaiîntâlnit”, afirma acesta. „Managementul trebuie să înțeleagă că el răspunde în fața acționarilor și nu poate să preia în mod ostil o companie de la acționari. Suveran e acționarul.”
Drăgoi, cu carieră relevantă în Ministerul Finanțelor Publice, unde la un moment dat a ajuns chiar ministru, afirma că, în opinia lui, AGA desfășurată în fața sediului instituției și prezidată de administratorul Cristian Bușu ar fi cea care ar trebui luată în calcul de ASF: „Din punctul meu de vedere, AGA pe care am ținut-o noi este cea legală și corectă.” Procesul verbal întocmit pe capota unei mașini a fost publicat astăzi pe portalul BVB. „Totul e la mâna Autorității acum”, conchide președintele SIF Banat Crișana.