Premieră în piața AeRO: Acțiunile Bonas, furnizor de lapte proaspăt din Cluj, intră pe bursă la un preț inferior celui din plasamentul privat

Premieră în piața AeRO: Acțiunile Bonas, furnizor de lapte proaspăt din Cluj, intră pe bursă la un preț inferior celui din plasamentul privat
scris 24 iun 2021

Producătorul de lactate Bonas din Cluj intră la cota bursei - operațiune anunțată în premieră de Profit.ro - la o valoare de piață de 22,5 milioane lei, însă la un nivel de capitalizare inferior celui al exercițiului premergător listării, în care au fost vândute aproape 41% din acțiunile companiei. Emitentul pregătește o majorare de capital cu aport în numerar pentru finanțarea construcției unei fabrici noi.

O secvență de 11 listări pe piața AeRO din ceea ce Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București, caracterizează drept "cel mai aglomerat an”, a adus acțiuni cu explozii de preț față de nivelurile la care s-au derulat plasamentele private anterioare intrării la tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News

Bonas Import Export (BONA) face excepție de la acest compoirtament de piață, semn că investitorii încep să filtreze firmele nou-venite față de ceea ce până acum o a fost o efervescență a pieței. Titlurile companiei se aflau, la orele prânzului, la prețul de 4,60 lei/acțiune, cu 8,00% sub prețul operațiunii de piață premergătoare listării, în contextul unor transferuri de aproximativ 817.000 lei. Intraday a fost atins chiar și un minim de 3,40 lei/acțiune.

CONFIRMARE OMV Petrom intră pe piața gazelor naturale lichefiate CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom intră pe piața gazelor naturale lichefiate

Presiunea pe cotație este pusă în contextul în care investitorii de portofoliu sunt invitați să vină cu bani de acasă. Într-un demers pe majorare de capital cu aport în numerar ale cărui detalii vor fi indicate săptămâna viiitoare, Bonas va oferi câte 2 acțiuni nou-emise la fiecare titlu deținut la prețul nominal de 1 leu/acțiune.

Banii vor fi folosiți pentru o investiție greenfield. „Studiem, testăm piața și gusturile oamenilor, adunăm păreri și dorințe și programăm o investiție într-o fabrică nouă, de la zero, iar piața de capital ne va fi de mare ajutor în acest sens, sperăm...”, a declarat Vasile Naș, președinte al Consiliului de Administrație. Acesta a completat că este vorba despre o unitate axată pe producția de brânzeturi, dar care va avea încorporată și o linie de producție de înghețată din lapte proaspăt.

Tranșa garantată pentru investitorii individuali a ofertei One United Properties a fost subscrisă din primele 40 de secunde CITEȘTE ȘI Tranșa garantată pentru investitorii individuali a ofertei One United Properties a fost subscrisă din primele 40 de secunde

Sorin Naș, director general al companiei și care acum 3 ani deținea funcția de secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, subliniază că este vorba despre o fabrică ce va majora producția și nu despre o înlocuire a capacităților existente. În paralel, Bonas va înainta și pentru dezvoltarea vânzărilor, în program pentru acest an fiind inaugurarea a 20 de magazine noi operate în regie proprie sau în regim de franciză.

Fără această dezvoltare, Bonas apare ca o companie scumpă, de unde și presiunea la vânzare încă de la intrarea în ring. La cotația intermediară de la prânz, indicatorul P/E, ce raportează prețul din piață la câștiguri, este de aproape 50, rezultat între profitul net de cu puțin peste 452.000 de lei obținut anul trecut și fotografia de moment pentru o capitalizare bursieră de 22,49 milioane lei. Indicatorul respectiv ar fi ameliorat la 19,5 dacă avem ca reper câștigul net din 2019, de 1,15 milioane lei.

META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, vine la bursă în iulie CITEȘTE ȘI META Trust, format din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, vine la bursă în iulie

În plasamentul privat au fost vândute 40,76% din titlurile companiei, acționarii cei mai importanți rămânând Vasile Naș și Emil Ovidiu Naș, fiecare cu câte o participație de 20,45% din titluri.

Fondată acum 30 ani, Bonas procesează zilnic 15.000 de litri de lapte colectați de la producători din județul Cluj. „Absolut toate produsele Bonas sunt făcute pornind de la lapte proaspăt. Ne respectăm furnizorii, le dăm prețul corect pentru lapte, avem o relație directă de parteneriat cinstit între noi și sprijinim cu ce putem pentru că știm că binele lor va fi și binele nostru”, spune Vasile Naș, președintele companiei care anul trecut a realizat venituri din exploatare de 17,71 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bonas
bvb
bursa
lapte