Departe de efervescența din primele zile de listare a firmelor de pe piața AeRO, titlurile companiei de transport fluvial Transport Trade Services nu au explodat la bursă imediat după listare. Maturitatea business-ului și cantitatea mare de acțiuni disponibile la vânzare au temperat impulsul de creștere, iar cotația s-a menținut în interiorul intervalului ofertei publice închisă pe 4 iunie
Compania Transport Trade Service (TTS) intră la cota Bursei de Valori București ca o societate cu o valoare de piață de 615 milioane lei (124,99 milioane euro), într-o listare în care prețul nu a deviat de la început foarte mult față de prețul ofertei publice primare de 19,20 lei/acțiune. La orele prânzului, în condițiile unor transferuri de 16,69 milioane lei, cotația se stabilizase la nivelul de 20,50 lei/acțiune, cu un randament de 6,77% pentru participanții la operațiunea de piață care a premers listării. Deși pare puțin în raport cu creșterile explozive din piața AeRO, câștigul anualizat este mai mare de 100% dacă îl raportăm la prima zi a ofertei de la finalul lunii mai.
"Este decent", spune Cristian, investitor care a prins acțiuni în tranșa titlurilor garantate subscriind în secunda a 6-a a ofertei și care deja a înstrăinat 60% din pachet marcând pe termen scurt profitul confiorm unei strategii configurate încă de la început. Evoluția din piață este departe de proiecții optimiste din piață care vedeau prețul la 30,00 lei/acțiune, însă pur și simplu sunt foarte multe acțiuni deja la vânzare.
CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova anunță că are contracte de 5 milioane euro în Olanda pentru construcția a 2 nave. Acțiunile explodează la bursăAceasta prezintă și un avantaj, iar Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a felicitat acționarii majoritari pentru curajul de a pune în vânzare 50% din titlurile societății. „Este încă o dovadă pentru alți antreprenori că un free-float mare pentru o companie care creează un interes din ce în ce mai mare. Nimeni nu pierde controlul; este doar o dovadă că veți acționa cu transparență și bună-intenție față de investitorii minoritari pe care deja îi aveți în companie”, a declarat acesta în cadrul evenimentului public organizat la deschiderea sesiunii de tranzacționare.
În primele minute ale ședinței, titlurile TTS au atins și un maxim intraday de 21,30 lei/acțiune, însă reperul de 21,00 lei/acțiune, stabilit de brokerul Swiss Capital ca plafon superior al coridorului ofertei, s-a dovedit a fi un reper puternic de regrupare a vânzătorilor. Randamentul 10% a antrenat ordinele de vânzare pentru o societate cu maturitate diovedită și care nu captează imaginația investitorilor precum poveștile de creștere din piața AeRO.
CITEȘTE ȘI Mark Garrett (OMV): Proiectul Neptun Deep va fi continuat, chiar dacă strategia austriecilor se reorientează către petrochimiePe de altă parte, investitorii au confortul de a investi într-o companie solidă, cu activitate de un sfert de veac și business stabil. „Cât este apă pe Dunăre, TTS va putea naviga, pentru că economia regională, prin natura ei, produce cereale, produce îngrășăminte și va consuma îngrășăminte, are nevoie de oțel și aluminiu, iar TTS transportă mărfuri ale acestor sectoare”, spune Petru Ștefănuț, director general al companiei.
Este prima listare pe piața reglementată de la BVB de la aducerea la tranzacționare în februarie 2018 a producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE). Între timp au fost mai multe listări pe piața AeRO a companiilor cu capitalizare redusă, aici fiind o veritabilă efervescență în ultimul an. În aceeași secvență, titlurile Agroland Agribusiness vor fi listate mâine.
În cazul TTS, instituționalii au plasat suficiente ordine pentru o subscriere integrală, chiar dacă efervescența a fost departe de cea de pe tranșa de retail, unde au fost cumulate ordine de cumpărare în echivalent a 465 milioane lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath își anunță rezultatele, depășind așteptările analiștilor: și-a majorat veniturile cu peste două treimi în primul trimestru. Acțiunile scad însăOperațiunea de piață care a adus pe piața reglementată a Bursei de Valori București societatea Transport Trade Services, lider al transportului fluvial în România, s-a închis cu succes după cumularea unei mase critice de ordine pe tranșa mare a investitorilor instituționali, unde au fost puse în vânzare 12,25 milioane lei, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de capital.
Abordarea investitorilor a fost ceva mai prudentă față de subscrierile cu entuziasm vizibile în ecrane în toate aceste zile pe piața investitorilor individuali. "Nu a fost bătaia peștelui...", spune unul dintre cei care au subscris pe tranșa mare. Aproape o treime din tranșă a fost, de altfel, absorbită de fondurile de pensii administrate NN, cu o participație acumulată de 7,58% și de Pavăl Holding, vehiculul de investiții de portofoliu al fondatorilor Dedeman care deține 5,33% din titlurile TTS.
Pe de altă parte, pe tranșa investitorilor individuali cu alocări negarante s-au înscris în sistemul bursei un număr de 2.555 de ordine pentru achiziția unui număr de 20,64 milioane de acțiuni. Aceasta este echivalent cu un nivel de suprasubscriere de peste 27 ori, având în vedere dimensiunea inițială de 750.000 de titluri a acestei tranșe. Cele 1,50 milioane de acțiuni puse în vânzare pentru investitorii de retail pe tranșa cu alocări garantate au fost subscrise integral în sistemul procedural primul venit-primul servit.
CITEȘTE ȘI FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiereSubscrierile au fost realizate la prețul de 21,00 lei/acțiune, ceea ce situează la 31,50 milioane lei nivelul alocărilor garantate și la 433,44 milioane lei subscrierile pe tranșa cu alocare pro-rata.
Interesul a fost consistent, investitorii având confortul unei societăți cu rezultate bune și promovată pe bursă la un preț echitabil, echivalent cu un indicator P/E de 13 raportat la profitul net de 43,90 milioane lei din 2020 Totuși, există și prudența că perspectivele de creștere reale sunt limitate, iar punerea în vânzare a 50% din acțiuni este percepută ca o dezangajare a acționarilor majoritari.
CITEȘTE ȘI BERD și IFC au investit în obligațiunile record, de 1 miliard de lei, emise de BCRLa prețul de 19,20 lei/acțiune, valoarea de piață a TTS s-ar ridica la 576 milioane lei (117 milioane euro), cu 23,28% mai mică decât activele totale de 750,82 milioane lei prinse în bilanț la finele anului trecut și un nivel reprezentând de 1,14 ori veniturile de 520,28 milioane lei.
În luna aprilie a acestui an, TTS a acordat un dividend brut de 0,5400 lei/acțiune, cu randament net de 2,44-2,70% raportat la coridorul de preț din din ofertă. În prospectul de emisiune, compania indică o politică de dividend cu rată de distribuție de 45% din câștig, ceea ce ar face ca o menținere a profitabilității în media ultimilor ani să confere acționari un randament superior, probabil în jurul reperului de 3,5%.
TTS are avantajul, pe de altă parte, de a nu fi o companie puternic îndatorată, astfel încât participanții la ofertă au o plasă de siguranță destul de solidă. Datoriile totale erau la finalul anului trecut de 145,84 milioane lei, reduse cu 24,23% față de cele de 192,48 de la sfârșitul anului 2019. Compania ar urma să se listeze la o valoare de aproape 5 ori câștigul EBITDA ajustat, care a fost de 119,39 milioane lei în 2020.