Deși activele administratorilor de fonduri au scăzut cu 11% anul trecut, entitățile care au investiții de cel puțin 50% din acțiuni au avut intrări nete. Aproape 47.000 de investitori folosesc aceste vehicule pentru a realiza plasamente la BVB.
În ultimul trimestru al anului trecut, societățile din componența Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) au reușit să inverseze trendul de retragere al investitorilor, activele acestora majorându-se cu 6%. Totuși, 2020 arată ca fiind unul de hemoragie pentru industria de profil, activele în administrare, de 22,16 miliarde lei, fiind cu 11% mai mici decât la sfârșitul anului 2020.
Pe de altă parte, apetitul la risc al românilor a crescut, iar fondurile cu investiții pe bursă au fost beneficiare ale unor intrări anuale de 149 milioane lei. Jan Pricop, director executiv al Asociației, semnalează „un interes crescut din partea investitorilor care au văzut o oportunitate în corecțiile bursiere și au considerat că este un moment propice să realizeze noi investiții în această categorie de fonduri.”
CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanțiFondurile de acțiuni au avut o creștere de 7,8% a activelor, în timp ce dinamica a fost ceva mai atenuată, +4,2% pentru fondurile diversificate. Fondurile cu investiții de cel puțin 50% în acțiuni cumulează active de 1,81 miliarde lei și au aproape 47.000 de clienți. Investitorii s-au simțit încurajați de performanța bună a bursei care a ajuns aproape de maximul istoric din 2007 în urma unei accelerări a trendului ascendent la cumpăna dintre ani, evidențiată pe graficul atașat al indicelui reprezentativ BET.
În unele cazuri, dinamica este chiar spectaculoasă. Spre exemplu, fondul pentru acțiuni și dividende al Raiffeisen Asset Management a avut cel mai bun an al intrărilor nete de la înființare și și-a majorat cu 87% activele în 2020, iar Robert Burlan, director de investiții în cadrul societății, menționează un salt de aproape 45% și în primele 6 săptămâni ale anului curent.
„Ne bucurăm să vedem un trend care aduce bani din zona depozitelor bancare”, spune Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București. Acesta adaugă că vehiculele cu performanțe bune sunt cele conectate la indicii bursieri ai instituției pe care o reprezintă, respectiv fondul închis de tip ETF promovat de TradeVille, și fondurile care replică indicii ai BT Asset Management, Certinvest și SAI Broker.
Declinul general al industriei a fost pe segmentul fondurilor de obligațiuni și al instrumentelor cu venit fix. Totuși, ca nivel al lărgimii participării, anul 2020 nu a fost unul al pașilor înapoi. Horia Gustă, președintele AAF, semnalează că numărul de peste 350.000 de investitori în fonduri, cu 1,9% mai mare decât la finalul anului 2019, este cel mai mare din istoria industriei.