În sistemul Bursei s-au adunat peste 6.600 de ordine de cumpărare de obligațiuni guvernamentale în exercițiul de vară destinat investitorilor individuali, preferințele mergând către scadențele lungi și titlurile denominate în euro. Laurențiu Mihăilescu de la ING Bank România spune că Ministerul Finanțelor Publice acoperă, prin oferta sa de instrumente în moneda unică europeană, o zonă cu oportunități reduse în zona depozitelor bancare.
La finalul primei săptămâni de subscriere în oferta de titluri de stat pentru populație, investitorii au realizat plasamente în valoare de 158,95 milioane euro, nu mai puțin de 68,71% dintre acestea mergând către instrumentele deominate în euro.
Astfel, pentru emisiunea cu maturitate în august 2028 (R2808AE), având un cupon anual de 5,45%, din programul Fidelis sunt cumulate în sistemul pieței peste 2.000 de ordine care vizează achiziția unor titluri cu valoare agregată de 67,56 milioane euro. „Pentru cineva care vrea să țină economiile în euro nu sunt multe posibilități la bănci pen depozite pentru a obține un randament foarte bun la un an”, explică aglomerarea subscrierilor Laurențiu Mihăilescu, director pentru piețe financiare la ING Bank România. „Acolo, într-adevăr, e o lipsă în piață pe care o acoperă foarte bine Fidelis.”
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul Proprietatea vinde întreg pachetul deținut la Hidroelectrica. Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, cu Erste, nu a activat programul de stabilizare
Titlurile de stat denominate în moneda unică europeană cu scadența la un an (R2408AE) au cumulat subscrieri însumând 41,65 milioane euro. Investitorii sunt atrași de dobânda de 3,85%. „Pe euro, ce oferă Fidelis e greu de bătut în piața bancară”, spune Mihăilescu de la ING, care în România oferă servicii de intermediere pentru piețele financiare nebancare doar pe segmentul instrumentelor cu venit fix.
Plasamentele în lei au scazut ca procentaj, după ce au fost preferate în anul 2022. Titlurile de stat cu maturitate de 1 an și o dobândă de 6,30% (R2408C) au adunat ordine pentru un număr cu puțin peste 983.000 de unități, valoarea totală a subscrierilor fiind de 98,31 milioane lei. Randamentul este atractiv având în vedere că în piața interbancară dobânda este undeva cu puțin peste 6,30%, spune Mihăilescu. El descrie și contextul derulării ofertei din perspectiva pieței în lei: "Lichiditatea este foarte bogată în piață, dobânzile din piață sunt foarte aproape de facilitatea de depozit, deci, într-un fel, e ca și cum banca centrală ar fi făcut o tăiere de dobândă.” Estimările sunt că lichiditatea va fi abundentă cel puțin până în noiembrie. În octombrie mai sunt scadențe importante la emisiunile de titluri de stat și acestea vor aduce lichiditate.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Hidroelectrica, proaspăt listată triumfal la BVB, a devenit cel mai mare furnizor de energie concurențial și al doilea per total piață
Titlurile de stat scadente anul viitor și în care statul bonifică plătind o dobândă de 7,30% donatorii de sânge (R2408B) a cumulat ordine în valoare de 26,19 milioane lei, participarea fiind de aproape 4 ori mai mică decât la emisiunea care nu include criterii nefinanciare. „7,30% față de dobânda la care tranzacționează băncile e foarte bine”, spune Mihăilescu.
De fapt, piața arbitrajează o serie de investitori cumpărând din piața secundară titluri emise la exercițiile anterioare și care au randamente superioare dobânzii de 6,30% plătite celor care nu donează sânge. Spre exemplu, la scadența martie 2024 (R2403A) erau oferite titluri cu un randament anualizat de 6,86%, dar acestea au zburat din „ask”, vineri, după ce un investitor a sesizat oportunitatea. Pentru titlurile cu maturitate în decembrie 2024 (R2408A) cotația la vânzare era la un nivel anualizat al dobânzii de 7,2908%, foarte apropiat de ramndamentul bonificat al donatorilor de sânge din actualul exercițiu. Mihăilescu spune că în lipsa de lichiditate, deținătorii de obligațiuni guvernamentale care au nevoie de bani caută niveluri inferioare de cotare. „Pot fi oportunități, pot fi găsite randamente mai bune”, afirmă cel care de peste 17 ani activează în cadrul ING Bank România.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank
Peste 1.800 de ordine au mers către titlurile cu scadența în august 2026 (R2608A) și care poartă un cupon anual al dobânzii de 7,20%, ce ancorează așteptări că dobânzile nu vor mai crește. Valoarea acestor plasamente se ridică la 121,60 milioane lei. „Nu vedem motive pentru care dobânzile vor crește; mai probabil vor rămâne la același nivel. Poate vom vedea o scădere ușoară”, spune Mihăilescu.
La lei, distribuția este aproape egală între cele 2 emisiuni la 1 an și cea cu maturitate lungă, spre deosebire la euro, unde preferința este clar pentru scadența elongată. Reprezentantul ING vede aici rezultatul atractivității cuponului: „Dacă ai economii pe termen lung, e o dobândă bună. Ar fi fost bine să fi existat și o scadență mai lungă, chiar și pentru populație, care să ofere și un randament mai bun.”
În piețele internaționale, opiniile sunt că Banca Centrală Europeană (BCE) va efectua o majorare de dobândă la întâlnirea din iulie, după care părerile sunt împărțite față de viitoarea mutare. În funcție de acești pași ar urma să fie și cotarea Ministerului Finanțelor Publice pentru exercițiul de toamnă în programul Fidelis. „Următoarea emisiune nu mi-e clar că ar trebui să fie mai jos de atât; ar putea să fie la același nivel, ar putea să fie mai sus...”, a conchis Mihăilescu.