Pe bursa de la București investitorii și brokerii încep să se gândească din ce în ce mai serios la un trend descendent în piețele de acțiuni antrenat de probleme economice din China.
Astăzi am consemnat o ședință neconcludentă la Bursa de Valori București cu deviații modeste la nivelul indicilor. Piața a început într-o mișcare de recuperare ziua, deschizând semnificativ sub nivelul de referință pentru a îngloba în prețuri scăderea din a doua parte a sesiunii bursiere de la New York, iar până la finalul zilei indicele BET a avut o ușoară depreciere, a expus pentru Profit.ro evoluția intraday Ovidiu Dumitrescu, director adjunct la Tradeville.
Indicele celor mai tranzacționate titluri de la BVB a pierdut 0,18%, până la nivelul de 6.244,56 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,14%. Tranzacțiile pe segmentul regular au fost de aproximativ 20 milioane lei. "Încă nu sunt volume mari. Multă lume cred că a folosit perioada asta ca să mai descarce", spune Dumitrescu.
Un curent imens împinge piețele în jos
Temerea în piață este că trendul ascecendent din bursele mari - care este destul de vechi - întoarce. "China se simte din ce în ce mai tare la orizont", spune directorul Tradeville, adăugând că riscurile menționate anterior devin materiale.
Nu este vorba despre un șoc dat de ridicarea de dobândă pe dolar care era telegrafiată, așteptată de piață. Efectul deciziei de politică monetară din SUA mai degrabă se răsfrâng asupra piețelor emergente, unde țările mai puternic îndatorate resimt costurile de finanțare în creștere.
Este însă China cea care are probleme pe segmentul creditului intern - pe care va încerca să-l monetizeze. În economia chineză s-au acumulat excese și investitorii iau în calcul că aceasta va exporta mai întâi deflație și apoi inflație. Prețurile la petrol și, în general, la mărfuri rămâne jos, atât timp cât China nu-și revine. "Tot mediul acesta formează un curent imens care merge într-o anumită direcție", spune Dumitrescu, adăugând că direcția este în jos
Volume în creștere pe Romgaz
Cea mai tranzacționată acțiune de astăzi, cu transferuri însumând 5,38 milioane lei, cea a Romgaz Mediaș (SNG), a suferit un declin de 0,21%, până la prețul de 23,80 lei/acțiune, a cincea cea mai coborâtă valoare de închidere de la listarea acestui emitent, în noiembrie 2013. Cotația este apăsată de prețurile hidrocarburilor, însă la aceste niveluri intră la cumpărare investitori care mizează că acestea sunt nivelurile de minim din piața petrolieră, explică Dumitrescu actualul context de piață.
Băncile, agățate de legea dării în plată
O sumă mai mare a fost reprezentată de tranzacția specială efectuată pe piața deal cu 2,91 milioane acțiuni Banca Transilvania (TLV), valoarea acestui schimb fiind de 6,62 milioane lei. "Băncile rămân agățate de acea lege a dării în plată", comentează brokerul de la Tradeville. Legea ar imprima o prudență mai mare în activitatea de creditare, dar cu prețul unui ritm de dezvoltare mai mic, ceea ce nu este tocmai de dorit pentru o piață în curs de dezvoltare, iar dacă textul actului normativ va menține caracterul retroactiv al aplicării, aceasta ar fi o chestiune punitivă pentru acționari și deponenți.
Anularea ofertei de răscumpărare la FP, digerată treptat de piață
Pe locul doi în topul rulajelor s-au aflat acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,70%, până la prețul de 0,714 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,4 milioane lei, aproximativ duble față de ședința de tranzacționare precedentă. "Multă lume a fost un pic speriată de evoluția recentă a cotației și de faptul că oferta de răscumpărare a fost anulată", spune Dumitrescu. El adaugă faptul că deși știrea este de luni dimineața, piața a înglobat-o doar treptat în cele două zile de tranzacționare.
Indicele financiar BET-FI, din componența căruia FP este cea mai importantă acțiune, a consemnat un recul de 0,09%, până la valoarea de 27.230,53 puncte, într-o zi cu evoluții divergente pe titlurile SIF. Indicele benchmark al industriei fondurilor de investiții BET-BK este singurul care a închis pe verde (+0,14%), în timp ce indicele energetic BET-NG a avut cea mai mare amplitudine a scăderii, respectiv 0,61%.
Acțiunile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,04%, până la prețul de 11,62 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,58 milioane lei, în timp ce titlurile Transelectrica (TEL) au suferit un recul de 2,55%, până la nivelul de 26,8 lei/acțiune, pe transferuri însumând 1,48 milioane lei.
Trading și diversificare
Ovidiu Dumitrescu avertizează că ar putea urma un trend descendent sau o evoluție laterală cu oscilații puternice (chiar și 30% sub maxime) în anul 2016. Pentru traderi va fi interesant să fructifice momentele de revenire ale pieței, însă cei care aleg să conserve valoare inclusiv folosind bursa trebuie să se pregătească psihologic să accepte și prețuri mai mici în portofoliile lor. Pentru aceștia este recomandabilă diversificare cu active alternative mai puțin corelate cu bursa, precum obligațiunile, depozitele bancare. "Diversificarea alocării la nivel de clase de active este un lucru benefic și rațional", a conchis directorul de la Tradeville.