OMV Petrom: Profit în scădere în primul trimestru în pofida prețurilor favorabile la țiței, gaze și electricitate

OMV Petrom: Profit în scădere în primul trimestru în pofida prețurilor favorabile la țiței, gaze și electricitate
scris 29 apr 2021

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, a înregistrat un profit în scădere cu 12%, în pofida unor prețuri mai mari obținute din vânzarea țițeiului, gazelor și energiei electrice.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii
Urmărește-ne și pe Google News

În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a obținut un profit net de 573 milioane lei, în scădere cu 12% față de profitul net înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 653 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Scăderea profitului net, excluzând elementele speciale, a fost și mai abruptă, de 32%.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Elementele speciale au cuprins cheltuieli nete în valoare de 61 milioane lei, în principal legate de pierderi nete temporare din contractele forward în Downstream Gas. Câștigurile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 114 milioane lei în primul trimestru al acestui an, în principal ca urmare a creșterii prețurilor la țiței. În primul trimestru al anului trecut, elementele speciale au cuprins venituri nete în valoare de 94 milioane lei, reprezentând în principal câștiguri nete temporare din contractele forward în Downstream Gas, în timp ce pierderile din deținerea stocurilor au fost de 239 milioane lei, mai mult ca urmare a unei scăderi abrupte ale prețurilor țițeiului.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

În Upstream, rezultatul din exploatare a fost de 311 milioane lei, în creștere cu 99% față de perioada similară a anului trecut, datorită prețului mai mare al țițeiului și al scăderii amortizării, cheltuielilor de explorare și impozitării în Upstream, care au fost parțial contrabalansate de scăderea volumelor de vânzări și a prețului gazelor naturale, precum și de cursul de schimb nefavorabil.

În România, producția de hidrocarburi a fost de 11,95 mil barili echivalent petrol (bep), echivalentul a 132,7 mii bep/zi (T1/20: 13,04 mil bep sau 143,3 mii bep/zi). Producția de țiței și condensat în România a scăzut cu 6,5%, la 5,58 mil bbl, în principal din cauza declinului natural. Producția de gaze naturale în România a scăzut cu 10,0%, la 6,37 mil bep, fiind influențată de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est) și al sondei 4461 Totea Sud, precum și de lucrările de mentenanță planificate.

Costul de producție exprimat în dolari a crescut cu 15%, la 12,55 USD/bep, în timp ce, exprimat în lei, a crescut cu 6,8%, la 50,81 lei/bep.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 26%, la 489 milioane lei, reflectând “rezultatul mai slab al segmentului Downstream Oil, contrabalansat parțial de îmbunătățirea semnificativă a rezultatului segmentului Downstream Gas”.

Marja de rafinare a fost de doar 2,8 dolari/baril, în scădere cu 58% față de cea din primele trei luni ale anului precedent.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Vânzările totale de produse rafinate au fost cu 4% mai mici față de perioada similară a anului trecut, în principal afectate de declinul cererii în activitatea de aviație.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale ale Downstream Gas a fost de 181 milioane lei (primul trimestru din 2020: 147 milioane lei), reflectând rezultatul mai bun din activitatea de energie electrică, în principal din veniturile mai mari de pe piețele de echilibrare și de servicii tehnice de sistem, dar și contribuția îmbunătățită a activității de gaze naturale, susținută de marje mai bune pentru gazele naturale extrase din înmagazinare, în pofida scăderii prețurilor la gaze naturale și a volumelor.

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a crescut cu aproximativ 6% față de primele trei luni ale anului trecut.

Volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au scăzut cu 23%, la 14,36 TWh, parțial din cauza unui efect de bază generat de volumele mari de vânzări din primul trimestru al anului trecut “derivând din mediul de reglementare”.

Investițiile OMV Petrom s-au ridicat la 571 milioane lei, cu 40% mai mici față de primul trimestru al anului trecut, în principal ca rezultat al crizei pandemice și al unui efect de bază aferent investițiilor mai mari în Downstream Oil în perioada respectivă. Din totalul investițiilor, 511 mil lei au fost direcționați către Upstream (T1/20: 657 mil lei). Investițiile din Downstream au fost în valoare de 57 mil lei (T1/20: 295 mil lei), din care 56 mil lei în Downstream Oil (T1/20: 295 mil lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
profit
vânzări
gaze
țiței
carburanți
electricitate