Oferta Premier Energy adună mai mulți bani decât se rulează pe piața reglementată

Oferta Premier Energy adună mai mulți bani decât se rulează pe piața reglementată

Sursa foto: Andranik Hakobyan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mai 2024

Subscrierile de pe tranșa de retail a operațiunii de piață demarate, în vederea listării, de furnizorul de electricitate Premier Energy au o valoare mai mult decât dublă decât tranzacțiile de pe segmentul principal al pieței secundare, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bursele mari ale lumii au recuperat aproape integral deprecierile aduse de șocul conflictului israelo-iranian. În mod particular, a fost robust impulsul de aproximativ 1% al indicelui DAX40 din Germania, care a atins un nou maxim istoric în zona de 18.700 de puncte, după deschiderea pieței de acțiuni americane.

Este contextul care a permis o reluare a creșterilor și la BVB unde a început sezonul raportărilor trimestriale ale companiilor listate. Astfel, indicele compozit BET-XT a câștigat 0,35% și indicele reprezentativ a urcat cu 0,48%, până la nivelul de 17.244,72 de puncte, într-o mișcare după testarea luna trecută a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21).

Oferta Premier Energy adună mai mulți bani decât se rulează pe piața reglementată

Totuși, tendința pozitivă nu este neapărat susținută de entuziasm. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 37,98 milioane lei (7,63 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a Hidroelectrica (H2O) adunând schimburi de 8,24 milioane lei într-o sesiune în care cotația s-a retras cu 0,37%, până la prețul de 134,00 lei/acțiune.

DECIZIE Aproape toți clienții bursei de criptomonede prăbușite FTX își vor primi banii înapoi CITEȘTE ȘI DECIZIE Aproape toți clienții bursei de criptomonede prăbușite FTX își vor primi banii înapoi

De altfel, această activitate de pe piața reglementată a fost eclipsată de subscrieri ale investitorilor individuali în valoare de 87,76 milioane lei (17,64 milioane euro) în a 2-a zi a ofertei publice derulată de Premier Energy (PE). În sistemul Bursei s-au strâns numai pe tranșa de retail aproape 4.900 de ordin pentru un număr de 6,41 milioane acțiuni. Plasate la prețul maxim de 21,50 lei/acțiune al coridorului ofertei, acestea se ridică la 137,81 milioane lei (27,70 milioane euro).

Sunt mișcări de ordine de mărime care sfidează lichiditatea arătată pe acțiuni de primă mărime de pe segmentul energetic de la BVB și care toate au avut tendință de apreciere: +1,07%, până la prețul de 0,7075 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat transferuri de 4,42 milioane lei, 0,21%, până la prețul de 48,60 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat volume echivalente cu 3,02 milioane lei și +0,57%, până la prețul de 53,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit tranzacții de 2,40 milioane lei.

Life is Hard plasează obligațiuni corporative în valoare de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI Life is Hard plasează obligațiuni corporative în valoare de 10 milioane lei

Sunt mișcări care au adus un avans de 0,40% al indicelui de energie BET-NG. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a suferit un recul de 0,66%, până la nivelul de 59.546,10 de puncte, în pofida faptului că cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) a închis cu 0,10% peste referință, la prețul de 0,5150 lei/acțiune, o ședință în care cumulat schimburi de 3,89 milioane lei. Simbolul este susținut de dividendul brut special de 0,06 lei/acțiune care oferă un randament de peste 10%.

Impulsul a fost ascendent și pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,52%, până la prețul de 29,15 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,90 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 1,71%, până la prețul de 20,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,31 milioane lei. Acestea au fost urmate, cu tranzacții de 1,86 milioane lei, de titlurile Transport Trade Services (TTS) care au staționat la prețul de 26,30 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
premier energy
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica