Emisiunea de obligațiuni corporative de 500 milioane euro a Romgaz a fost listată astăzi la BVB. Acesta ar urma să asigure jumătate din programul investițional pe care producătorul de gaze naturale îl va derula anul viitor.
Prima tranșă din planul de finanțare de 1,5 miliarde euro al Romgaz (SNG) ajunge la cota Bursei de Valori București, dar și pe bursa din Luxemburg, într-o listare duală. Emisiunea de obligațiuni denominată în moneda unică europeană, cu o valoare de 500,00 milioane euro și maturitate în octombrie 2029 (SNG29E), are un cupon fix al dobânzii de 4,75% care a atras subscrieri de 6 miliarde euro.
„Ofertarea de peste 12 ori în raport cu emisiunea dovedește că ați făcut un pas important”, a spus Alexandru Petrescu, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), către reprezentanții Romgaz, în evenimentul de listare organizat la deschiderea șeidnței de tranzacționare de la Bursa de Valori București.
Nivelul subscrierilor locale a fost de aproape 20%, din care echivalentul a 413 milioane lei a fost asigurat de fondurile de pensii din România.
„Aceste sume contribuie clar la dezvoltarea proiectului Neptun Deep și la dezvoltarea celorlalte proiecte ale companiei”, spune Popescu de la Romgaz, adăugând că în afară de proiectul de la Marea Neagră, fonduri vor mai fi direcționate către modernizarea stațiilor de comprimare, spre procesul de foraj, la proiectul Caragele. „Nu vor fi utilizați strict pentru Neptun Deep, ci și pentru planul investițional al companiei”, spune directorul.
CITEȘTE ȘI Carrefour reintegrează un nou fost magazin cora din RomâniaNumai în primele 9 luni din acest an, Romgaz a investit 2 miliarde lei, în timp ce planul investițional pentru anul viitor va fi de aproape un miliarde de euro.
„Proiectul Neptun Deep este unul strategic atât pentru România, Guvernul României, dar, aș îndrăzni să spun, chiar pentru întreaga regiune. Va asigura securitatea energetică, mai ales în contextul în care ne aflăm astăzi, pentru România, dar și pentru întreaga regiune și poate chiar pentru întreaga Europă”, spune Mihai Precup, secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru.
CITEȘTE ȘI Prefab își reduce profitul net la nivelul prețului unei autobetoniere second-hand. Compania reclamă fiscalitatea excesivă și schimbătoare„Este un deal care ajută un sector strategic al României”, spune directorul general al Bursei de Valori București Adrian Tănase, despre tranzacția care a fost intermediată de un consorțiu de bănci format din BT Capital Partners, Citi, Erste Group, JP Morgan, Raiffeisen Bank International și UniCredit Bank.
„Avem premise ca și alte emisiuni să fie de succes”, spune Popescu de la Romgaz. Următoarea ieșire va fi în funcție de condițiile de piață, și probabil după jumătatea anului viitor. „Vom pregăti a 2-a emisiune în linie cu necesarul nostru de finanțare pentru proiectul Neptun Deep și pentru celelalte proiecte.”