O emisiune de obligațiuni verzi plasate la sfârșitul anului trecut pe 10 ani de municipalitatea Reșița se listează la cota BVB.
Într-o piață a obligațiunilor municipale de la Bursa de Valori București dinamizată la cumpăna dintre ani de Consiliul Județean Cluj, astăzi intră la tranzacționare o nouă emisiune. Este vorba despre titlurile obligatare cu maturitate de 10 ani și denominate în euro a Municipiului Reșița (RES33E).
Este vorba de o emisiune cuprinzând cu puțin peste 88.000 de titluri cu valoare nominală de 100 de euro și care au fost plasate într-un plasament privat în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta ridică valoarea totală a emisiunii la 8,83 milioane euro. Ținta inițială a operațiunii intermediate de BRK Financial Group a fost pentru atragerea de 17,20 milioane euro, însă obiectivul nu a fost îndeplinit în pofida prelungirii perioadei de subscriere.
CITEȘTE ȘI Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFICDobânda este EURIBOR la 6 luni plus 3,5% și la anunțul inițial se prevedea ca rambursările de principal se vor face în 5 tranșe anuale în perioada 2029-2033. Tranzacția plasamentului privat a fost procesată pe 23 noiembrie 2023 de sistemul Bursei și a fost în echivalent 43,89 milioane lei, cu un număr de 31 de ordine acceptate. Scadența ar urma să fie pe 23 noiembrie 2033.
Fondurile vor fi utilizate pentru a putea acoperi cheltuielile neeligibile și cofinanțările la proiectele derulate cu fonduri europene. Este o premieră când o administrație publică locală a unui municipiu de talie medie emite obligațiuni verzi și apelează la mecanismele pieței de capital pentru finanțarea proiectelor de investiții.
„Vrem să vedem o activitate mai intensă din partea municipalităților; sunt foarte mulți bani disponibili pentru municipalități”, declara pentru Profit.ro, la momentul derulării rundei de finanțare Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București „Numai fondurile de pensii au limită de 30% din activul lor să investească în municipalități locale, limită care nu este utilizată aproape deloc.”
Fondurile obținute prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate pentru cofinanțarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reșița, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie și 10 autobuze electrice) și amenajarea infrastructurii de transport în Municipiul Reșița.
CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry – profit net relativ constantConform agenției de rating Fitch, Municipiul Reșița are scorul BBB- cu perspectivă stabilă, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele 4 componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor și Cadrul de Raportare).
La jumătatea lunii ianuarie a acestui an la cota BVB a mai ajuns emisiunea în valoare de 75,68 milioane euro a Consiliului Județean Cluj, având maturitate, de asemenea, în anul 2033 (CJC33E). Aceasta a fost plasată, pentru toată suma țintită, de consorțiu format din BT Capital Partners, Raiffeisen Bank și Alpha Bank, la un cupon al dobânzii Euribor la 6 luni plus 3,25%, foarte apropiat de costul finanțării Municipiului Reșița.