Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins prospectul pentru operațiunea de majorare de 10.000 de ori a acțiunilor Confecții Vaslui listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare pe un termen mai lung a respectivelor acțiuni.
Cadrul legal și de reglementare al operațiunii de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova (SIF2), avută în vedere de conducerea societății și votată de acționari, este pus în discuție după o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) săptămâna trecută.
Reglementatorul pieței de capital a respins documentația aferentă ofertei pentru majorarea de 10.000 de ori a valorii nominale a titlurilor Confecții Vaslui (COVB), companie listată la Sibex, conform ultimului buletin săptămânal al ASF. Acționarii societății vasluiene votaseră în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru operațiunea de consolidare a valorii nominale deși anterior primiseră o adresă de la supraveghetorul pieței potrivit căreia demersurile pentru respectiva operațiune sunt de natură a afecta/prejudicia interesele legitime ale acționarilor societății.
Autoritatea a respins documentațiile de ofertă depuse de intermediarul BRK Financial Group în datele de 24 mai și 23 iunie și prin care acționarii minoritari ai Confecții Vaslui ar fi urmat să primească aportul la capitalul social la valoarea nominală în cazul în care nu s-ar fi exercitat cu aport în natură până la majorarea participației la minimum 1.000 de lei cât ar fi urmat să fie noua valoare nominală a acțiunii ulterior derulării operațiunii de consolidare.
Motivul principal al respingerii de către ASF a demersului emitentului este, însă, legat de ceea ce se întâmplă cu persoanele care cumpără sau vând acțiuni între cele 2 date de înregistrare. „Procedura de exercitare a opțiunilor de aport/restituire aport nu este în concordanța cu hotărârea AGEA și nu respectă prevederile legale în vigoare”, se afirmă în documentul Autorității emis în data de 7 iulie. Astfel, cei care achiziționează titluri după prima dată de înregistrare sunt prejudiciați întrucât nu pot să-și exercite drepturile de restituire sau de aport, stipulate în AGEA.
Dacă titlurile Confecții Vaslui sunt listate la Sibex unde lichiditatea este inexistentă, argumentația creează, în schimb implicații în cazul titlurilor SIF Moldova (SIF2) unde probabilitatea de realizare de tranzacții subpare între datele de înregistrare este foarte ridicată. Aceasta ar însemna că pentru derularea operațiunii de consolidare propusă prin majorarea de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova, titlurile respective ar trebui suspendate de la tranzacționare pentru o perioadă extinsă, între cele 2 date de înregistare, ceea ce ar afecta al drept al acționarilor de a dispune de proprietatea lor.
La jumătatea lunii februarie, în perspectiva începerii operațiunii respective, titlurile cu simbolul SIF2 au fost suspendate pentru 2 ședințe de la tranzacționare la Bursa de Valori București. Potrivit unor informații obținute pe surse de Profit.ro, atunci a fost de la ASF obiecția că suspendarea ar trebui să intre în vigoare și să fie pentru mai multe zile, obiecțiile fiind exact legate de cadrul legal și normativ pentru persoanele care ar achiziționa pachete mici între cele 2 date de înregistare.
Ulterior titlurile au reintrat la tranzacționare, însă operațiunea a fost compromisă în urma unui demers în justiție, la Tribunalul Bacău din partea Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) care a reușit să blocheze procedural înregistrarea hotărârilor AGEA privind majorarea valorii nominale a acțiunii la Oficiul Registrului Comerțului și publicarea acestora în Monitorul Oficial.
Dumitru Laviniu Beze, președintele Asociației, a obținut în instanță ceea ce nu reușise la ASF unde încă de la finele anului trecut și până la prima înfățișare de la Tribunalul Bacău făcuse 6 sesizări. AIPC caracteriza drept „expropriere” respectiva operațiune de piață având în vedere că aceasta ar scoate de facto din acționariatul societății împotriva dorinței lor a peste 5 milioane de acționari împroprietăriți de stat prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90. Asociația contestase și operațiunea de la Confecții Vaslui, considerând că aceasta reflectă o veritabilă deschidere a unei cutii a Pandorei de prejudiciere a acționarilor minoritari.
Într-o conferință de la începutul lunii martie, vicepreședintele ASF Mircea Ursache afirma că operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova nu are o bază legală și că pentru ca aceasta să poată fi derulată ar fi nevoie de modificări ale cadrului normativ.
Declarația respectivă primește acum o confirmare oficială prin respingerea de către Autoritate a documentației Confecții Vaslui, decizie semnată de președintele Mișu Negrițoiu și care urmează să fie comunicată emitentului și intermediarului BRK Financial Group.