Asociația Investitorilor reclamă reacția slabă a ASF în cazul consolidării acțiunilor la Confecții Vaslui

Asociația Investitorilor reclamă reacția slabă a ASF în cazul consolidării acțiunilor la Confecții Vaslui
scris 17 mai 2016

În condițiile în care Adunarea Generală a Acționarilor la Confecții Vaslui a aprobat majorarea de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunii, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital atrage atenția ASF că ar trebui să ia măsuri ferme în prefigurarea unui posibil abuz de piață, în care să fie scoși din acționariat investitori cărora să li se plătească prețuri departe de reperele de evaluare fundamentală.

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) își reia avertizările către supraveghetorul pieței față de un comportament de piață al unor emitenți care riscă să se generalizeze întru prejudicierea investitorilor de portofoliu.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce a blocat în instanță consolidarea valorii nominale a titlurilor SIF Moldova (SIF2) la începutul acestei primăveri, Asociația avertizează ASF și în alt caz de la Sibex, în care Confecții Vaslui (COVB) intenționează să majoreze de 10.000 de ori valoarea nominală a acțiunilor proprii, ceea ce ar scoate în afara acționariatului investitorii care nu vin cu aport în numerar pentru rotunjire.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Într-o adresă remisă astăzi Autorității de Supraveghere Finanicară (ASF) și redirecționată și în atenția Profit.ro, Asociația investitorilor califică procedura la care recurge Confecții Vaslui „un caz de abuz împotriva drepturilor acționarilor minoritari”.

Asociația Investitorilor: Se deschide o cutie a Pandorei pentru exproprieri CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor: Se deschide o cutie a Pandorei pentru exproprieri

Prima adresă în acest caz a fost înaintată de AIPC către autoritatea de resort la începutul lunii februarie, când Asociația afirmă că „se deschide o cutie a Pandorei”, prin care acționarii să poată fi scoși în afara companiilor fără procedura legală de squeeze-out, care presupune o ofertă efectuată la prețul pieței pentru titlurile lichide sau în baza unor rapoarte de evaluare.

La 3 luni și jumătate, Asociația revine, nemulțumită de felul cum ASF a răspuns sesizării sale inițiale. Autoritatea s-a mărginit să solicite Confecții Vaslui să ia anumite măsuri de informare a investitorilor cu privire la caracterul operațiunii de consolidare, fără însă a lua măsuri mai ferme (precum blocarea adunării generale). „Față de această reacție slabă din partea ASF, adunarea generală extraordinară a acționarilor Confecții Vaslui SA a aprobat operațiunea de consolidare fără amendamente majore”, spune adresa AIPC, semnată de președintele Laviniu Beze.

Investitorii ar urma să fie scoși în afara acționariatului la un preț mediu de pe ilichida piață de la Sibex

O altă nemulțumire a Asociației afiliate la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance) este aceea legată de răspunsul societății, respectiv aceea că acționarii ce nu vor participa la consolidare vor primi aportul la capitalul social la un preț mediu de la listarea la Sibex până în prezent. În condițiile în care societatea este total ilichidă, AIPC califică reacția emitentului drept „un simulacru de legalitate și de bună-credință”.

Asociația scrie către ASF că acest mod de a proceda nu are legătură cu principiile ce ar trebui să guverneze o piață de capital modernă. „În opinia noastră, a propune drept referință un preț de pe o piață obscură (și a înlătura astfel o evaluare realizată de un evaluator autorizat) este pur și simplu o batjocură a oricăror cerințe privind activitatea societăților listate”, se mai scrie în documentul citat, care solicită ASF „măsuri mai energice, care să nu permită perpetuarea acestui abuz”.

EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a mai intervenit la cumpăna dintre ani și pentru blocarea operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova (SIF2) prin majorarea de 25 de ori a valorii nominale, operațiune pe care au calificat-o drept expropriere.

AIPC a adresat 6 sesizări inițial către ASF, însă operațiunea de piață a fost blocată în instanță, într-un proces la Tribunalul Bacău vizând oprirea înscrierii la Oficiul Registrului Comerțului a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie, care a votat consolidarea respectivă, și publicarea ei în Monitorul Oficial. Deși a pierdut acel proces, AIPC a reușit să scoată în afara calendarului de desfășurare operațiunea de piață.

Aceasta a fost revotată de principiu în luna aprilie, fără date calendaristice clare, însă SIF Moldova așteaptă, aparent, clarificări ale cadrului de reglementare. În luna martie, într-o conferință pe teme ale pieței de capital, vicepreședintele ASF Mircea Ursache declarase că respectiva operațiune nu are temei legal.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
aipc
sibex
bursa
confectii vaslui
sif moldova