Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței
scris 19 iul 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat analiza cu privire la evoluția pieței bursiere din data de 29 iunie, când cotațiile au căzut pe seama declarațiilor noului ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, cu privire la perspectiva desființării Pilonului II de Pensii. Potrivit ASF, nu sunt întrunite condițiile legale pentru existența unei fapte de manipulare a pieței prin diseminarea de informații false.

Cel mai important șoc bursier din ultima jumătate de an, oscilație intraday de aproape 4% pe fondul unor informații potrivit căreia Guvernul are în vedere „naționalizarea” fondurilor de pensii, rămâne fără rezoluție pentru manipulare de piață din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărește-ne și pe Google News

Reglementatorul pieței a anunțat astăzi, după închiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București, că a încheiat analiza cu privire la existența unor posibile indicii privind incidența dispozițiilor legale în materia abuzului pe piață în ședința bursieră din 29 iunie. Potrivit ASF, „nu sunt întrunite condițiile impuse de cadrul legal pentru existența unei fapte de manipulare a pieței prin diseminarea de informații false sau înșelătoare, astfel cum aceasta este definită în Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață”.

ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an CITEȘTE ȘI ASF revocă decizia de sancționare a BVB de la începutul acestui an

Speța investigată de Autoritate a luat în calcul oscilațiile preț-volum în funcție de informațiile contradictorii venite dinspre mediul guvernamental și majoritatea parlamentară cu privire la un potențial plan de desființare a Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii. Ministrul Finanțelor Publice afirmase că Guvernul ar urma să aibă în vedere lăsarea unei opțiuni pentru contributorii la fondurile de pensii, fie pentru înscrierea la un fond de la Pilonul III al fondurilor de pensii private facultative, fie, în cazul în care nu se manifestă această opțiune, transferarea către bugetul de pensii de stat a sumelor aferente contribuțiilor de până acum.

Vestea a stârnit panică în piață, în contextul în care fondurile de pensii sunt cel mai constant comparator la BVB, cu dețineri totale de acțiuni în valoare de 4,68 miliarde lei (1,03 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF la nivelul lunii mai.

Un “măcel” și un “prăpăd” reclamat de brokeri și investitori

Indicele reprezentativ BET a coborât cu peste 3,60%, sub reperul de 8.000 de puncte, încă din prima oră după declarații, iar unele acțiuni lichide unde fondurile de pensii au expuneri mari precum Transgaz.Mediaș (TGN) se tranzacționau chiar și cu 8% sub referință. “Măcel!”, caracteriza pentru Profit.ro ceea ce se întâmpla Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „În 15 minute s-a întors toată piața”, mai spunea acesta.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței

Imediat, atât premierul Mihai Tudose, cât și liderul majorității au infirmat cele declarate de Mișa, însă piața a rămas dominate de neîncredere până la finalul sesiunii de la BVB. „Pe orice te-ai uita e prăpăd!”, sintetiza ziua de tranzacționare de la BVB Dumitru Miheș, investitor cu 20 de experiență pe piața de capital românească. El completa că pe multe titluri fuseseră și picaje intraday mari, chiar și de 15%, așa cum se întâmplă când piața vrea să semnaleze nemulțumirea față de ce se întâmplă.

În prima jumătate a lunii iulie, cotațiile de la bursa s-au înscris pe o traiectorie ascendentă, pe măsura resorbirii șocului apariției fantomei desființării fondurilor de pensii cu contribuții obligatorii, femomen care s-a produs atât în Ungaria, cât și în Polonia în ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
mfp
bursa
bvb
asf
ionut misa