Bursa de Valori București a stabilit o listă cu acțiuni nelichide care nu vor putea fi transferate pe întreg orarul de tranzacționare. Printre emitenți sunt și 8 companii ale căror acțiuni sunt suspendate de la tranzacționare. Un investitor cu experiență spune că este mai greu să efectuezi tranzacții în sistemul de licitații și că mai multe șanse avea să i se execute ordine atunci când chiar și acțiunile ilichide erau tranzacționate ca toate celelalte simboluri. „Nu cred că e în avantajul nimănui.”
Își ucide Bursa de Valori București propria ei lichiditate aruncând o umbră încă și mai mare pe acțiuni care oricum nu sunt în prim-planul atenției investitorilor? Dumitru Miheș, investitor activ de aproximativ 20 de ani pe piața de capital românească, consideră că da și contestă sistemul de licitație care există pe piața AeRO și chiar pe piața reglementată de la BVB și care scurtează artificial orarul de tranzacționare pe unele acțiuni.
„Nu se fac tranzacții”, a declarat pentru Profit.ro Miheș. „Nu-i convine nimănui.” Spune că, atunci când nu era sistemul de licitații, avea surprize plăcute ca unele ordine pentru acțiuni de pe piața Rasdaq înșirate pe mai multe niveluri de preț să-i fie executate periodic. Dimpotrivă, în sistemul de licitații trebuie să aibă grijă ca la o anumită oră să fie în fața ecranului și chiar și atunci are mai puține șanse de a efectua vreun schimb. Nu înțelege politica Bursei: „Nu e avantajoasă. Nu știu de ce insistă cu treaba asta.”
CITEȘTE ȘI Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completăOperatorul de piață BVB a publicat vineri noua listă cu acțiuni care sunt tranzacționate în sistemul de licitații. Dintre aceste titluri nu mai puțin de 8 acțiuni oricum nu vor putea fi tranzacționate sunt suspendate, în principal pentru procedura insolvenței, respectiv Amonil Slobozia (AMO), COMCM Constanța (CMCM), Concefa Sibiu (COFI), Condmag (COMI), COS Târgovite (COS), Dafora Mediaș (DAFR), Romcab Târgu Mureș (MCAB) și UCM Reșița (UCM).
Alte acțiuni sunt, de asemenea, mai puțin lichide, din diverse motive free-float mic, precum Prefab București (PREH), pierderi precum la Electrocontact Botoșani (ECT) sau faptul că nu au reușit să intre în atenția investitorilor ca în cazul Natura Quattor Energia Holdings (SCPS).
Tranzacții „telefonate”. „N-ai nicio șansă să rezolvi cu băieții!”
Miheș este acționar la una dintre companiile ale cărei acțiuni trece în sistemul de licitații, respectiv la Mecanică Fină București (MECE) și nu este mulțumit având în vedere experiența de pe piața AeRO unde nu mai reușește să tranzacționeze la fel de mult ca pe piața Rasdaq.
Spune că trebuie să fii la ora licitației, dar nici atunci nu este garantată tranzacția, chiar dacă pui ordinul din timp. „Sare altul peste tine”, spune Miheș completând că este chiar frustrant să vezi că se fac schimburi convenite dinainte, așa-numitele „telefonate”, de către investitori care folosesc sisteme de operare mai performante. „Bagă ordinul la secundă! Vinde și cumpără în fața ta orice ai face! E la noroc!”
Spune că de mai multe ori a încercat să vâneze tranzacția, dar aparent schimburile se fac de la terminale ale brokerilor care sunt mai rapide. „Când fac schimbul n-ai nicio șansă!”, mai spune investitorul care crede că pe sistemul de licitații se face abuz de „telefonate”. „N-ai nicio șansă să rezolvi cu băieții!”
Inhibă sistemul de licitații lichiditatea de la BVB?, l-am întrebat pe Miheș. Răspunde fără ezitare: „Bineînțeles. Nici nu se pune problema!” Completează că la Bursă a spus unui reprezentant al operatorului de piață să verifice pe emitenții unde s-a schimbat sistemul de tranzacționare cât era volumul înainte și cât a ajuns după introducerea licitațiilor. Spune că mai bine operatorul de piață ar renunța la acest sistem. „Nu cred că e în avantajul nimănui”, a conchis investitorul.