Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016
scris 2 mar 2018

Cel mai mare investitor nerezident de pe bursa românească al ultimilor ani, grupul american Elliott Management, a coborât sub pragul de deținere de 10% după ce a înstrăinat noi pachete în cadrul ofertei de răscumpărare prin care Fondul Proprietatea a achiziționat un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii. Vehiculele financiare prin care magnatul american Paul Singer investește în România mai păstrează un pachet cu o valoare de aproape aproximativ 166 milioane dolari.

Miliardarul american Paul Singer descarcă masiv acțiuni în oferta publică de răscumpărare închisă de Fondul Proprietatea (FP) vinerea trecută și trece sub pragul de deținere de 10%. Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., vehiculele prin care Singer investește în România, au ajuns la o deținere de 7,34% din capitalul social subscris al Fondului și 7,86% din totalul drepturilor de vot.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe vârful de deținere din ultima parte a anului 2016, grupul Elliott Management al lui Singer, avea o participație de peste 21% din acțiunile Fondului  care îl făcea cel mai mare investitor nerezident de pe bursa românească. După vânzările recente, valoarea pachetului de 685,18 milioane acțiuni pe care Singer îl păstrează se ridică la 634,47 milioane lei (166,06 milioane dolari).

Infuzie de capital pentru Patria Bank. Banca ar urma să-și majoreze cu 60 milioane lei capitalul social. Câți bani vor veni de la acționarul majoritar? CITEȘTE ȘI Infuzie de capital pentru Patria Bank. Banca ar urma să-și majoreze cu 60 milioane lei capitalul social. Câți bani vor veni de la acționarul majoritar?

Manchester Securities a fost vânzător constant anul trecut, marcările de profit sunt chiar și de peste 100% având în vedere că multe dintre pachetele Fondul Proprietatea au fost cumpărate încă înainte de listarea Fondului.

Având în vedere maturitatea de peste 6 ani a investiției, cât și randamentele obținute, vânzările lui Singer –  cel care în piețele financiare internaționale și-a câștigat reputația de „vultur” pentru felul cum realizează câștiguri din fructificarea investițiilor în creditul deteriorat – apar logice.

Managerul de fonduri american în vârstă de 73 de ani și cu o avere netă de 2,9 miliarde dolari și-a exprimat în mai multe rânduri sentimentele negative față de realitățile pieței, unde observă mai multe probleme care ar urma să-și spună cuvântul asupra piețelor de acțiuni. Temele preferate ale miliardarului American sunt opacitatea bilanțurilor băncilor, datoriile din China și distorsiunile din piețe imprimate de intervenționismul ridicat al băncilor centrale.

Elliott Management, compania cu active în administrare de aproximativ 32 miliarde dolari, a început anul 2018 cu vânzări atât la BVB, cât și la Londra, unde Fondul este listat secundar, valoarea agregată a înstrănărilor calculată pentru luna ianuarie de Profit.ro fiind de 119,60 milioane lei (31,02 milioane dolari). De la debutul operațiunii de răscumpărare derulate de FP, Manchester Securities a oprit vânzările, punând probabil întreg pachetul în oferta al cărei preț a fost de 0,9350 lei/acțiune.

Conform raportării intermedarului ofertei, compania WOOD & Company din Republica Cehă, în cadrul acesteia au fost realizate plasamente pentru 4,85 miliarde acțiuni, reprezentând 51,99% din totalul titlurilor emise de Fondul Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
elliott management
bvb
bursa
fondul proprietatea
wood & co